Özellikle İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan kuzugöbeğinin tazesi ise 25-30 liradan alıcı buluyor. Yöre halkının dört gözle beklediği mantar sezonunda bir kişi ortalama 30 kilo mantar topluyor.
Yenişarbademli İl Genel Meclisi üyesi
Yaşar Akgül, kuzugöbeğinin özellikle Yenişarbademli yöresinde gerek orman varlığı gerek göl varlığı sebebi ile bol miktarda bulunduğunu söyledi. Akgül, besleyici değerinin çok yüksek ve az bulunan bir mantar türü olduğundan turistik oteller tarafından talep edildiğini belirterek, "Genelde İtalyan mutfağında çok kullanılan maddi değeri çok yüksek olan bir bitkidir. Yemeklerde, pizzalarda, makarnalarda kullanılmaktadır. Fakat ülkemizde ve bizim yöremizde
besin değerine bakılmaksızın tüketilmekte. Genellikle Toros Dağları'nda bin rakımın üzerinde olan yerlerde yetişmektedir." dedi.
Mantar sezonunun mayıs-haziran aylarında sürdüğünü belirten Akgül, hemen hemen her evden bir insanın mantar topladığını belirtti. Akgül, kuzugöbeğinin yaz mevsiminde dar gelirli aileler için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirterek, köylülerin bu mantarı toplamak için sabahın
erken saatlerinden
akşam saatlerine kadar ormana gidip mantar aradığını kaydetti. Bu sürede toplanan mantarların akşamüstü köye gelen aracılar tarafından peşin olarak satın alındığını ve kısa sürede ihracatçıya ya da otellere teslim edildiğini ifade eden Akgül, tazesinin 30 TL'den satıldığını dile getirdi.
Yenişarbademli Kaymakamı Hayrettin Baskın da ilçenin geniş orman ve su kaynaklarıyla çevreli olduğundan kuzugöbeğinin
doğal yetişme alanı olduğunu söyledi.
Sıcak ve nem dengesinin bu mantarın yetişmesinde oldukça önemli olduğunu belirten Baskın, ilçe için önemli bir gelir kaynağı oluşturduğunu ifade etti.
İlçede toplanan mantarların Antalya'daki otellerin ihtiyacını karşıladığını ifade eden Baskın, toplanan mantarların kurutularak kilosu 300 TL'den satıldığını anlattı. Sezonda 7'den 77'ye herkesin mantar topladığını kaydeden Baskın, bir ailenin sezonda ortalama 1,5 ile 2 bin TL arasında gelir elde edebildiğini kaydetti. Baskın, bu mantarı doğal yollar dışında üretmenin oldukça zor olduğuna değinerek, şunları aktardı: "Zehirli olma tehlikesi yok. Bizim sattıklarımız tamamen 5 yıldızlı otellere gidiyor. Çok özel mutfaklara gidiyor. Genelde İtalyan mutfağında çok kullanılan maddi değeri çok yüksek olan bir bitkidir." diye konuştu.
Yörede mantar işi ile uğraşan Süleyman Uçar da vatandaşlardan aldıkları mantarları otellere sattıklarını kaydetti. Uçar, kurusu 300 liradan satılan mantarın tazesinin 25 liradan satıldığını kaydetti. Bir sezonda yaklaşık 5 ton mantar toplandığını ifade eden Uçar, "Kişi başına en ez 30 kilo toplanır. Hemen hemen her evde toplanır. Sezonda ortalama kişi başında 500 lira gelir elde edilir. Bir ailede 3 kişi topladığını düşünürsek yaklaşık bin 500 lira para kazanır."
Çam ormanlarının, meşe, dişbudak, gürgen ve elma ağaçlarının çevresinde özelikle mayıs, haziran aylarında yağmurlardan sonra kuzugöbeği bol miktarda bulunuyor. Besin değeri çok yüksek, kokusu keskin ve az bulunduğundan maddi değeri oldukça yüksek olarak biliniyor. Doktorlar tarafından protein, vitamin ve mineral kaynağı olarak adlandırılan kuzugöbekleri, taze, kuru ve şoklanarak veya salamura olarak da pazarlanıyor. Alıcı firmaların aynı zamanda Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ettiği kuzugöbeği mantarı siyah, uzun ve derin gözenekli yapısıyla farklı bir görünüme sahip. Mantar, 5?15 santimetre boyunda, kremden koyu kahverengiye kadar değişen renklerde bal peteğini andıran şapkası ile kolayca tanınabiliyor. Avrupa ülkelerinin lüks lokantalarının mutfaklarını süsleyen mantar, bölgede yaşayanlara ciddi ekonomik katkı sağlıyor.
CİHAN