Lukaşenko,
Bakiyev'e yaptığı açık davette, "Eğer
Kırgızistan Cumhurbaşkanı ve ailesi zor günlerinde
yardım istiyorlarsa,
Belarus buna hazır. Bugün, yarın ya da sonraki gün Belarus'a gelmek isterse, onu memnuniyetle karşılamak isteriz." dedi.
Bakiyev 7-8 Nisan'da başkent Bişkek'te gerçekleşen ayaklanmaların ardından ülkenin güneyine sonra da
Kazakistan'a geçti. Kırgızistan'da kurulan geçici hükümet çıkan olaylarda 84 kişinin ölmesi ve bin 600 kişinin yaralanmasından Bakiyev ve yandaşlarını sorumlu tutuyor. Bakiyev'i yargılamaya hazırlanan geçici
yönetim, suçlu bulunması durumunda devrik lideri bulunduğu ülkeden isteyecek.
Kırgızistan'da kurulan geçici hükümetin başkanı
Roza Otunbayeva
Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerini Bakiyev'e sığınma vermemeleri konusunda uyarmıştı. İkili ilişkilerin bozulacağı tehdidinde bulunan geçici hükümet, Bakiyev'in Kazakistan'da bulunmasına da karşı.
"BAKİYEV HALA KIRGIZİSTAN'IN CUMHURBAŞKANI"
Bakiyev'in
istifa ettiği ile ilgili basında yer alan mektubun gerçek olduğuna inanmadığını kaydeden Lukaşenko, Bakiyev'in beş yaşındaki oğlu, bir kızı ve eşi ile birlikte Kazakistan'da olduğunu söyledi. Lukaşenko, "Bana göre şu anda kendisi Kırgızistan'ın Cumhurbaşkanı. Basında yer alan istifa mektubu inandırıcı değil." değerlendirmesinde bulundu. Bakiyev'in kardeşleri de Bakiyev'in istifa mektubunun sahte olduğunu iddia etmişti.
Ancak Kazakistan devlet haber ajansı Kazinform istifa mektubunun devrik lider Bakiyev tarafından Bişkek geçici hükümetine
faks çekildiğini duyurmuştu. Kırgızistan'da kurulan geçici yönetimde Bakiyev'in istifa mektubunu tüm basına göstermişti.