Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre,
İstanbullu
özürlü ve özürlü yakınlarının yaşamlarını kolaylaştırma ve sosyal hayatın içerisinde daha fazla yer almalarını sağlamaya yönelik çalışmalar sürdüren İSÖM, sporla rehabilitasyon, özürlünün sosyal hayata adaptasyonu, ücretsiz
servis hizmeti, özürlü istihdamı ve benzeri pek çok projeyi hayata geçirdi.
Küçük Adımlar Erken Eğitim
Programı ile de özürlü çocuk sahibi anne ve babalara çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği yönünde eğitim veren İSÖM, İstanbul ve
Marmara üniversitelerinin proje danışmanlığında 2004 yılından bu yana 650 aileye evlerinde ve Tophane'deki merkezinde eğitim sundu.
Eğitim programının ev merkezli
uygulama çalışmalarının 2010 dönemini başlatan İSÖM, bu kapsamda özürlü çocuğu bulunan ailelere ev uygulamalarıyla evde eğitim ve terapi hizmeti sunmaya başladı.
İstanbul'da 0-6 yaş arası
gelişim geriliği olan çocukların
erken eğitimini kademeli olarak sağlamak amacını taşıyan eğitim projesi, İstanbul ve Marmara üniversitelerinin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencilerinin erken eğitim programına uygun bir şekilde, özürlü çocuğu olan aileleri ziyaret ederek çocuğun gelişimini takip etmek ve ailelere danışmanlık yaparak onları eğitmek şeklinde gerçekleşiyor.
Proje aracılığıyla özel gereksinimli çocukların bedensel, zihinsel gelişimlerinin hızlandırılması, özrünün engele dönüşmesinin önlenmesi, okul çağına geldiklerinde normal eğitim ortamlarından yararlanma olasılığını arttırmak ve ailenin yaşadığı duygusal ve toplumsal sorunları azaltmak hedefleniyor.
Toplam sekiz kitaptan oluşan bir eğitim seti bulunan ve her kitabın farklı bir konuyu içerdiği program, büyük ve
küçük kas becerileri,
iletişim becerileri, alıcı dil becerileri, kişisel ve toplumsal beceriler olmak üzere beş temel gelişim alanına odaklanıyor.
Böylece eğitimi alan ailelere, özürlü çocuklarıyla daha sağlıklı iletişim kurabilme imkanı sağlanıyor.
AA