Cumhurbaşkanı Gül,
Bangladeş'in başkenti Dakka'da konakladığı Pan Pacific Otel'de Bangladeş
Ticaret ve
Sanayi Odaları Federasyonu tarafından verilen kahvaltıya katıldı. Kahvaltıda
Devlet Bakanı Mehmet Aydın,
Ulaştırma Bakanı Binali
Yıldırım ve
Sağlık Bakanı Recep
Akdağ da bulundu.
Kahvaltıda konuşan Gül, Bangladeş'te heyetine gösterilen misafirperverliğe teşekkür etti.
Türkiye ile Bangladeş arasındaki dostluğu iki
ülke halklarının yararına değerlendirmenin zamanı geldiğini dile getiren Gül, ''Aramızdaki mesafeyi, kalplerimizin sıcak duygularıyla ne kadar yakınlaştırdığımızı görüyoruz'' dedi.
Bangladeş'teki temaslarında iki ülke ilişkilerini geliştirmek için neler yapılabileceğini görüştüklerini anlatan Gül, iş adamlarının da toplantılar gerçekleştirdiğini söyledi.
Gül, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerde sorun olmadığı için görüşmelerin ekonomide yoğunlaştığını, iş adamlarının önünü açmak, karşılıklı iş yapmasını sağlamak için hukuki ve
ekonomik alt yapıyı hazırlamaya yönelik olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Bir ülkeyi yöneten liderlerin, hükümetlerin görevlerini iki temel konuda toplayabilirim; biri ülkelerinde özgürlükleri, temel hak ve hürriyetleri, demokrasiyi en güzel şekilde gerçekleştirmek, diğeri ise ekonomik kalkınmayı gerçekleştirip halkının hayat seviyesini yükseltmek. İşte bunun için hep beraber çalışıyoruz'' diye konuştu.
Bunun gerçekleşebilmesi için istikrar ve güvenliğin büyük önem taşıdığının altını çizen Gül, Bangladeş'te de bu koşulların var olduğunu söyledi. Gül, Bangladeş'in kısa sürede hedeflerine ulaşacağına ve orta gelirli ülkeler arasına gireceğine inandığını ifade etti.
Türkiye'nin ekonomik durumuna da değinen Gül, ülkenin gösterdiği ekonomik gelişmede özel sektörün lokomotif olduğunu söyledi.
Gül, heyetinde Türkiye'nin önemli iş adamlarının olduğunu belirterek, Türk ve Bangladeşli iş adamlarının yapacağı toplantılardan olumlu sonuçlar çıkmasını diledi.
Türk iş adamlarının Bangladeş'te
tekstil alanında faaliyet gösterdiğini kaydeden Gül, Bangladeşli iş adamlarının da Türkiye'de iş yapmasını istedi.
Gül, bu yıl içinde THY'nin
İstanbul-Dakka arasında doğrudan seferlere başlayacağını bildiren Gül, bunun iki ülke arasındaki ekonomi ve turizm ilişkilerini canlandıracağını belirtti.
-''YATIRIMLARI KOLAYLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ''-
Bangladeş
Maliye Bakanı Ebul Maal Abdul Muhith de ülkesinin ekonomik büyüklüğünün 150 milyonluk nüfusuna göre düşük olduğunu ifade ederek,
yabancı yatırımlarını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Bangladeş'in önemli bir geçiş dönemi yaşadığını ifade eden Abdul Muhith, ekonomilerinin ihracata dayandığını, ancak iç piyasanın ekonomi için öneminin farkında olduklarını kaydetti.
TOBB Başkanı
Rifat Hisarcıklıoğlu ise Bangladeş'in son yıllardaki ekonomik gelişimini yakından izlediklerini belirterek, Türk iş adamlarının bu ülkede güçlü ilişkiler kurmak istediğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Türk iş adamlarının Bangladeş'teki
gıda, tekstil, inşaat, enerji, elektrik
üretim ve iletimi alanlarında yer almak istediğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Dış
Ekonomik İlişkiler Kurulu ile Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu arasında 600 milyon dolara yakın olan ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılmasını kapsayan iyi niyet mutabakatı imzalandı.
RHEA
Yatırım Grubu ise Bangladeşli DANA Grubu ile bu ülkedeki altyapı projelerinin finansmanı için 1 milyar dolarlık karşılıklı anlayış metni imzaladı.