Başkent Aşkabat'a yaklaşık 360 km uzaklıkta
İran sınırına yakın devasa Devletabad gaz yataklarındaki
doğal gazı İran'a ulaştıracak
Türkmenistan-İran doğal gaz
boru hattının açılış törenine
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli
Berdimuhamedov, İran Cumhurbaşkanı
Mahmud Ahmedinejad ve Türkiye'yi temsilen
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Taner Yıldız katılacak.
2009 yılının son ayında enerji alanında önemli gelişmelere
imza atan Orta Asya'nın doğal gaz zengini
ülkesi Türkmenistan, 2010 yılına da yeni doğal gaz
boru hattın açılışı ile enerji alanındaki gelişmelerine bir yenisi daha ekleyecek. Dünyanın en uzun doğal gaz boru hattı ile kendine yeni bir
pazar açan Türkmenistan, Türkmen gazını İran'a ulaştıracak ek boru hattının açılışını yapacak.
Açılacak olan yeni boru hattıyla Türkmenistan, İran'a sattığı doğal gazın miktarını 14 milyar metre küpe çıkartacak.
Temmuz 2009'da iki ülke arasında yapılan görüşmeler sonucu, Türkmenistan'ın İran'a bir yılda
ihraç ettiği 8 milyar metreküplük doğal gaz miktarının, 14 milyar metreküpe çıkarılmasına karar verilmişti. Bu miktarın yeni ek boru hattıyla önümüzdeki yıllarda 20 milyar metreküpe çıkartılacağı açıklanmıştı.
Bu miktarın 8 milyar metreküpü Türkmenistan'ın batısında bulunan Körpece yatağından karşılanırken, geri kalanı da ülkenin en büyük ikinci doğal gaz yatağı olan Devletabat yatağından gönderilecek. Hattın toplam uzunluğu 30,5 kilometre ve hattın
taşıma kapasitesinin yıllık 12,5 milyar metreküp olduğu açıklandı. Bu hattın 6 ay gibi kısa süre içerisinde inşa edildiği kaydedildi.
'Dovletabat-Serahs-Hangeran' doğal gaz boru hattı Türkmenistan yönetiminin doğal gaz sevk yollarını çeşitlendirme doğrultusunda izlediği enerji politikasının devam ettirildiğini gösteriyor. Türkmenistan 14
Aralık 2009 tarihinde Türkmenistan-Çin doğal gaz boru hattını hizmete açarak, sözkonusu politikasında iddialı olduğunu tüm dünyaya duyurmuştu.
22 Aralık 2009 tarihinde Türkmengaz Devlet Kurumu ile
Gazprom arasında imzalanan
anlaşma sonucu Türkmenistan Rusya'ya yılda 30 milyar metre küp doğal gaz satacak. Bunun yanı sıra 14 Aralık'ta yılda 40 milyar metre küp doğal gazı Çin'e ulaştıracak Türkmenistan-Çin boru hattının açılışı yapılmıştı. Türkmen doğal gazını
Özbekistan ve
Kazakistan üzerinden Çin'e ulaştıracak boru hattının açılışı Türkmen lider Berdimuhamedov, Çin Devlet Başkanı
Hu Jintao, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan
Nazarbayev ve Özbekistan Devlet Başkanı
İslam Kerimov'un katılımıyla gerçekleştirilmişti.
7 bin kilometre uzunluğundaki doğal gaz boru hattının 185 kilometresi Türkmenistan, 529 kilometresi Özbekistan, 1300 kilometresi Kazakistan ve yaklaşık 5 bin kilometrelik kısmı da Çin sınırları içinde yer alıyor.
Bu hatla 2010 yılında 6 milyar, 2011 yılında 17 milyar, 2012 yılında 22 milyar, 2013 yılında 33 milyar, 2014 yılında 37 milyar ve 2015 yılından itibaren ise yılda 40 milyar metre küp doğalgaz sevk edilecek.
Buna göre, Türkmenistan 2010 yılında Rusya'ya 30 milyar, İran'a 20 milyar ve Çin'e 6 milyar metre küp doğal gaz satacak.
Türkmenistan'ın 24,6 trilyon metre küp doğal gaz, 20,8 milyar ton da petrol rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. Ülkede her yıl yaklaşık 80 milyar metreküp doğal gaz üretiliyor. Bunun büyük bir kısmı yurtdışına ihraç ediliyor. 2010 yılında da 80 ila 100 milyar metreküp arasında doğal gaz üretilmesi hedefleniyor.
Türkmenistan doğal gaz üretimini attırmak amacıyla ciddi yatırım yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Çin,
Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin enerji şirketleri ile dünyanın en büyük doğal gaz yatağı olan Güney Yolöten yatağını sanayiye kazandırılması amacıyla 9,7 milyar dolarlık dev anlaşmalar imzaladı. (CİHAN)