Türkiye Yazarlar Birliği
Erzurum Şubesi ve Erzurum
Öğretmenevi tarafından Mehmet Akif
Ersoy'u
anma toplantısı düzenlendi.
İstiklal Şairi'nin anlatıldığı öğretmenevindeki toplantıya Erzurum Valisi Sebahattin
Öztürk de katıldı.
Mehmet Akif Ersoy'un, şiiri
gözyaşına benzettiğini dile getiren
Atatürk Üniversitesi Kazım
Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Tacettin Şimşek, O'nun, ferdi duygulanmalar için gözyaşı dökmeye karşı olduğunu; dini, vatanı, milleti için gözyaşı döktüğünü ifade etti.
Akif'in, milletçe bütün olup düşmana karşı yek
vücut halinde mücadeleyi savunduğunu belirten Şimşek, gözyaşlarını bu amaçla kullandığını söyledi.
Mehmet Akif'in gerçekleri söylemekten asla kaçınmadığının altını çizen Şimşek, "Mehmet Akif Ersoy haksızlıklara, zulme dayanamayan biriydi. Süslü, sanatlı söz söylemekten ziyade gerçekleri söylerdi. Peygamberimizin hadisinde olduğu gibi o haksızlığı eliyle düzeltmeye, o da olmasa diliyle düzeltmeye çalışırdı. Kalbiyle buğz etmezdi zira o imanın en zayıf halkasıydı." ifadelerini kullandı.
İstiklal Şairi'nin, edebiyatın sosyal bir yönü olduğunu savunduğunu dile getiren Şimşek, Akif'in '
Edebiyat olmayan yerde edepsizlik olur.' düşüncesinde olduğunu kaydetti. Akif'in,
Allah korkusunun kalpten çekilmesi ile toplumsal sıkıntıların baş görtereceği duygusunda olduğunun altını çizen Şimşek, şöyle devam etti: "Mehmet Akif, Allah korkusundan uzaklaşmanın getireceği sonucun ahlâki çöküntü olduğunu savunurdu. Bu da millet için topyekün bir
ölüm anlamı taşırdı."
Vatanını, milletini seven herkesin Mehmet Akif Ersoy'u araştırması gerektiğine vurgu yapan Şimşek, Mehmet Akif'in, günümüz gençliğine örnek olabilecek, del alınabilecek bir şahsiyet olduğunun altını çizdi. İstiklal Şairi ile ilgili herhangi bir
roman, film veya tiyatro yapılmadığından yakınan Şimşek, bu yönde çalışmaların olması gerektiğini sözlerine ekledi. (CİHAN)