Bursa İl
Milli Eğitim Müdürlüğü'nce BTSO Eğitim Vadisi
Oğuz Kağan Köksal Toplantı Salonu'nda
domuz gribi ve korunma yolları konusunda öğretmenlere yönelik düzenlenen
seminerde, Gürsu
Sağlık Meslek Lisesi
Laboratuvar Öğretmeni Özlem Tunç, okul yöneticileri ve öğretmenleri alınacak önlemler hakkında bilgilendirdi.
Seminer öncesinde bir konuşma yapan İl
Milli Eğitim Müdürlüğü Sağlık İşleri Şube Müdürü Osman
Ünal, müdürlük olarak domuz gribi ile ilgili her türlü tedbiri aldıklarını, okulların tümünün dezenfekte edileceğini ve bu çalışmaların belli aralıklarla sürekli yapılacağını kaydetti.
Ünal, seminere katılan öğretmenlerin aldıkları bilgileri okullarındaki öğretmen ve öğrencilere anlatmakla yükümlü olduğunu vurgulayarak, ''Amacımız tüm öğretmen, öğrenci ve velilerimizi domuz gribi ile ilgili gerekli bilgiyle donatmak'' dedi.
Seminerde Özlem Tunç, hastalığın etkileri, bulaşma yolları ve alınacak önlemlerle ilgili bilgi verdi.
-YOZGAT-
Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Acar, Kredi Yurtlar Kurumu'na ait
Yozgat'taki
yurtlarda kalan öğrencilere, Yozgat Kız
Öğrenci Yurdu'nda ''Domuz Gribi'' konferansı verdi.
Acar, gripten korunma yollarını, belirtilerini ve gribe rastlanması halinde neler yapılması gerektiğini anlatarak, ''
Domuz gribinde en önemli iki faktör farkındalık yaratmak ve hastalık görüldüğünde hemen
karantina altına almak'' dedi.
Prof. Dr. Acar, domuz gribinde hastalığa yakalananların
ölüm oranlarının normal grip hastalığından daha düşük olduğunu, hastalığın temel belirtilerinin, yüksek ateş, kuru öksürük,
halsizlik, baş ve adale ağrısı olduğunu kaydederek, sigara içenlerde,
vücut direnci düşük olanlarda, iyi beslenmeyen,
spor yapmayanlarda ve
astım hastalarında domuz gribinin tehlikeli olduğunu belirtti.
Öğrencilerin günde en az 30 dakikalarını spora ayırmalarını isteyen Acar, ''Ayrıca öğrencilerimiz haftada iki kez kendilerini en çok mutlu eden şeyleri yapsınlar'' diye konuştu.
Yaklaşık bir ay içerisinde domuz gribi salgın riskinin ortadan kalkacağını ileri süren Acar, Sağlık Bakanlığı'nın yurt dışında domuz gribine karşı
ithal ettiği aşıların uygulanmasıyla birlikte gribe karşı daha da dirençli olunacağını ifade etti.
-ŞANLIURFA-
Şanlıurfa'nın
Viranşehir ilçesinde, İlçe Sağlık Grup Başkanlığı'nca hazırlanan broşürler,
Ceylanpınar Caddesi'nde kurulan stantlarda vatandaşlara dağıtılırken,
Türkçe bilmeyen yaşlılara da
Arapça ve
Kürtçe de anlatılmaya çalışıldı. Görevlendirilen bazı
sağlık personeli de ilçe merkezindeki ilk ve orta dereceli okullardaki öğrencilere domuz gribinden korunmanın yollarını anlattı.
İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Mehmet Tanırcan, bazı illerde domuz gribi vakalarının görülmesi üzerine tedbirleri üst düzeye çıkardıklarını söyleyen Tanırcan, ''İlçemizde domuz gribi vakasına rastlanmadı. Ancak yine de vatandaşları ve öğrencileri bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede ilk olarak okulları dolaşarak öğrencilere domuz gribinin belirtileri, H1N1 virüsünün bulaşma şekli, virüsten korunma yolları gibi konularda eğitim verdik. Bir grup sağlık çalışanı da ilçenin en işlek merkezinde kurulan stantlarda vatandaşları bilinçlendirmeye çalışıyor'' dedi.
-KOCAELİ-
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, belediyeye ait
otobüs,
deniz otobüsü,
vapur ve bekleme salonlarında domuz gribine karşı
ilaçlama çalışması başlattı.
Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Kara Ulaşım Şube Müdürlüğü Garaj Amirliği'nde ilaçlama çalışmalarını izleyen Ulaşım Dairesi Başkanı Abdulmuttalip
Demirel, dünya genelinde hızla yayılan domuz gribi nedeniyle toplu taşım araçlarında dezenfekte uygulaması başlattıklarını bildirdi.
''Öncelikle daire başkanlığımıza bağlı toplu taşım araçları olmak üzere H1N1 virüsüne karşı dezenfekte çalışması başlattık'' diyen Demirel, uygulamanın Ulaşım Dairesi Başkanlığı'na bağlı halkın yoğun olduğu bekleme salonlarında ve
hizmet binalarında devam edeceğini söyledi.
Özel toplu taşım araçları için de gerekli yazışmaları yaptıklarını ifade eden Demirel, ''Hastalığın 5 ay gibi bir sürede yayılması öngörülüyor. Uygulanan ilacın koruyuculuğu ise yaklaşık iki ay. Hastalığın ilimizde görülme sıklığına, virüsün yayılım durumuna göre gerekirse tekrar dezenfekte işlemi uygulanacak'' diye konuştu.
Firma yetkilisi Levent Süloğlu ise belediyeye ait 82 otobüs, 6 deniz otobüsü, 2 vapur ile hizmet binalarında, aralarında H1N1 virüsü de bulunan mikro organizmalara karşı ''disifin'' adlı biyolojik aktif madde uyguladıklarını bildirdi.
-BURDUR-
Burdur'da
İl Özel İdaresi Salonu'nda
Vali İbrahim Özçimen başkanlığında yapılan toplantıyla, domuz gribine karşı önlemler ele alındı.
Bu amaçla yapılan toplantıya Garnizon Komutanı Kurmay
Albay Cengiz Özen, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Mehmet Akif
Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Gökay Yıldız, İl Jandarma Komutanı Albay Enver Aydın, İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Şimşek, İl
Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit ve İl Müftüsü Osman Artan'ın katıldı. Toplantıda, domuz gribinin Burdur'da henüz görülmediği, ancak görülmesini beklemeden her türlü tedbirin alınacağını, okullar, askeri ve diğer kurumlarda alınacak tedbirlerin görüşüleceğini kaydeden Vali Özçimen, vatandaşlardan da korunma tedbirlerine uymalarını istedi.
Vali Özçimen, öğretmen ve öğrencilerin daha geniş bilgilendirileceğini, camilerde vaaz verileceğini, askeri birimlerin aldıkları tedbirleri sürdüreceğini, üniversitenin de öğrenci ve eğitim görevlileri ile halka yönelik çalışma yapacağını aktardı.
(AA)