Oto, "Karakola gelen çocuğa inanın. Sabırla dinleyin fiziksel, cinsel ya da duygusal istismara uğramış olabilir." dedi.
Diyarbakır A.
Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksek Okulu(
PMYO) 2009-2010 eğitim
öğretim dönemi açılış töreni yapıldı. PMYO
spor salonunda yapılan törende polis adaylarına ilk
ders olarak
Çocuk İstismarı ve Polis konusunu (DÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Oto verdi. Oto,
aile-çocuk ilişkisi açısından sorun yaşayan milyonlarca çocuğun bulunduğunu belirterek, bu çocukların büyük bir kısmının fiziksel, sosyal ve
psikolojik olarak korunmaya muhtaç olduğunu söyledi.
Dünyada son 30 yılda
çocuk istismarı konusunun dikkat çeken en önemli sorunlardan biri olduğunu belirten Oto, bu istismarın duygusal,
ekonomik, fiziksel ve cinsel olarak gerçekleştiğini kaydetti. Duygusal istismarın şehir merkezlerinde yaşayan daha çok çekirdek ailelerde görüldüğünü anlatan Oto, bu istismarın en belirgin yönünün ailenin çocuğu aşırı koruması veya aşırı hoşgörülü olmasından kaynaklandığını kaydetti.
Ekonomik istismarda ise çocuğa bir ekonomik değer atfedilerek ortaya çıktığını dile getiren Oto, " Böylece çocuk ileriki yıllarda suçlu bir çocuk olarak karşımıza çıkabilir." dedi.
Fiziksel istismarın ciddi bir sorun olduğunu ve daha çok ebeveynler tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Oto, çocuğun anne babası tarafından sürekli cezalandırma korkusuyla yaşadığını vurguladı.
Son yıllarda basında da geniş yer alan cinsel istismarın ise daha çok gelişmekte olan ülkelerde yaşandığını dile getiren Oto, " Cinsel istismar yıllarca devam edecek bedensel ve psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Çocuk bu şikâyetle herhangi bir karakola, kurumu ya da size başvurduğu zaman genelde çok fazla inanmıyoruz. Sanki hayal kurduğunu,
masal anlattığına inanıyoruz. Böyle durumlardaki çocukları özel eğitim alan birimlere yönlendirilmesi çok faydalı olacaktır." diye konuştu.
PMYO'DA 850 ÖĞRENCİ İLE 250 KOMİSER YARDIMCISI EĞİTİM GÖRECEK
Törende bir konuşma yapan PMYO Müdürü Ahmet
Karagöz ise bu yıl 425 birinci
sınıf, 425 ikinci olmak üzere 850 öğrenci ile
komiser yardımcılığı kursuna katılan 250 polis memurunun eğitim göreceğini belirtti. Vatandaşların huzur ve güvenliğinden sorumlu olan polislerin eğitiminin büyük önem taşıdığını anlatan Karagöz, "Polis
toplumun güvenini kazanmış, insan haklarına saygılı, bilim ve teknolojiyi kullanabilen, sürekli kendini yenileyen ve olaylar karşısında çabuk etkilenmeyen bir özelliğe sahip olmalıdır." şeklinde konuştu.
Karagöz, günümüzde polisliğin temel felsefesini oluşturan toplum destekli ve problem çözme odaklı polislik anlayışında kamu düzenini bozan her durumun polisin görev alanına girdiğini hatırlattı. Bu nedenle polisin muhatap olduğu kitlelerin çok değişiklik gösterdiğini dile getiren Karagöz, buna paralel olarak eğitim verdiklerini kaydetti.
Törene Diyarbakır
Vali Yardımcıları Mehmet Yeşilbaş,
Ahmet Aydın, DÜ Rektörü
Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır Emniyet Müdürü
Mustafa Sağlam, İl Jandarma Komutanı
Albay Eyüp Şeker,
Cumhuriyet Başsavcısı
Durdu Kavak, kurum amirleri ve polis memurları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
(CİHAN)