Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO) 43.
kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Kayseri
Hilton Oteli'nde "Sanayi Gecesi" düzenlendi.
Geceye; Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül ile birlikte Sanayi ve
Ticaret Bakanı Nihat
Ergün,
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Taner Yıldız, Kayseri Valisi
Mevlüt Bilici,
Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (
TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye
Odalar ve
Borsalar Birliği (
TOBB) Başkanı
Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, belediye başkanları, mülki idare amirleri katıldı.
Törende konuşan
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, "Gönülsüz yapılan aş ya karın ağrıtır ya baş" sözünü anımsatarak Kayserililerin girişimcilikleriyle karın ve baş ağrılarını önlediklerini söyledi.
Kayseri'deki
gelişim azminin diğer
kentlere
model olduğunu anlatan Bakan Ergün, sanayi kentleri sıralamasında Kayseri'nin 6. sırada yer aldığını hatırlattı.
Ergün, şöyle devam etti: "Kayserili
firmalar günümüzde kıyasıya rekabetin yaşandığı ticaret hayatında ayakta kalabilmek için Kayserili firmalar güçleri birleştirmenin önemini en iyi anlayan girişimcilerdir. Şehrin
dış ticaret rakamlarına göre 611 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşılmıştır. Şehir olarak ülkenin en üretken 12. kenti haline gelmiştir.
Küresel krizden en zorlu günlerinde üretmeye devam ederek ayakta kalma başarısı gösteren Kayserili firmaları ödüllendirmek gerekmektedir." dedi.
Türkiye özel
sektör eliyle sağlam sağlıklı bir
büyüme içinde olduğunu belirten Ergün, şunları söyledi:
"Son 7 yılda
özel sektör kendisinden bekleneni gerçekleştirmiş ve büyümenin lokomotifi haline gelmiştir. Türk özel sektörü sanayi alanında atılımlar yapmıştır. Büyük bir samimiyetli ifade ediyorum, hükümet olarak özel sektörü olan güvenimiz tamdır. Sanayileşme hamlesinin ardındaki kahraman özel sektör olmuştu, bugünden sonrada krizden çıkıştı yine kahramanlar özel sektör temsilcileri olacaktır.
Hükümet ile özel sektörün
işbirliği içinde krizden daha güçlü çıkacağımıza inanıyorum."
HİSARCIKLIOĞLU: GÜL'ÜN ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE OTURMASI DEMOKRASİNİN EN GÜZEL GÖSTERGESİ
TOBB Başkanı
Rifat Hisarcıklıoğlu da, Kayseri adının sanayi ve ticaret kültürüyle özdeşleştiğini belirterek, Türkiye'nin ilk bin firması içinde 27 şirket bulunduğunu; aynı sıralamada Kayseri orijinli 100'e yakın şirket bulunduğunu dile getirdi.
Kayseri'nin devletin en üst makamında bir hemşerisi bulunmasıyla övündüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, Abdullah Gül'ün "tornacının oğlu" olarak
Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmasının demokrasinin en güzel örneği olduğunu söyledi.
Kayseri eğitim, ticaret ve sanayide birini olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, kentin demokraside de birinci olduğunu savundu.
1960 Darbesi sırasında hükümlülerin Kayseri'ye gönderildiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, şehir insanının bu insanlara da misafirperverce davranarak kendini kanıtladığını ifade etti. Tüm Türkiye'nin krizle pençeleşirken Kayseri'nin bundan en az etkilenen şehirler arasında yer aldığını öne süren Hisarcıklıoğlu, kent ihracatında sigortalı sayısında düşüş yaşanmadığını aktardı.
BOYDAK: KOBİ YAKLAŞIMI BEKLİYORUZ
Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa
Boydak ise, odalarının 43. kuruluş yıldönümü ve sektörlerinde başarılı sanayicileri ödüllendirmek amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.
Kayseri'nin girişimcileriyle sanayide
üretim üssü haline geldiklerini belirten Boydak, son 4 yılda yüzde 100 ihracat artışına
tanık olduklarını söyledi.
Beyaz
eşya,
kablo, mobilyada gibi sektörlerde dünyanın birçok ülkesine ihracat yaptıklarını anlatan Boydak, kent sanayicilerinin mevcut konumunu daha da ileri taşımak için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.
Kurumlar ve Gelir Vergisi oranlarına bakıldığında kent sanayicisinin
vergi ödeme konusunda duyarlı davrandığının altını çizen Boydak, "Türkiye çapında
İstanbul Sanayi Odası'nın ilk ve ikinci 500 firma sıralamasına bakıldığında Kayseri 6. sıradadır. Bu tabloya bakıldığında herkes takdir edecektir ki Kayseri birçok sektörde ülkenin lokomotifi konumuna gelmiştir. Açıkçası kenti bu konuma getiren sanayicilerin taltif edilmesini bir görev olarak görmekteyiz." dedi.
Dünya ekonomisinin küresel kriz nedeniyle zor bir süreçten geçtiğini vurgulayan Boydak, kriz döneminde gecikmeli olarak da olsa alınan
ekonomik önlemlerin girişimcileri rahatlattığını anlattı.
Hükümetten, Küçük ve Orta Ölçekli İşletme (KOBİ) yaklaşımı beklediklerini aktaran Boydak, "Türkiye'de kurulu bulunan şirketlerimizin yüzde 90'dan fazlası KOBİ veya mikro
işletme olup, bu daralmayı en şiddetli hisseden de bu firmalarımızdır. KGF ve benzeri yaklaşımları takdir ediyoruz. Ancak bu imkânlardan yararlanma şansı olmayan bankalardan kullandıkları kredilerden dolayı yasal takibe uğramış ve halen sorunlarını çözememiş çok ciddi sayıda işletmemiz bulunmaktadır.
Bu işletmelerimizin için bir defaya mahsus KOBİ yaklaşımı adı altında kamu kurumlarına olan borçlar da dahil olmak üzere makul
faiz oranı ve kar payı uygulanmak suretiyle bir yapılandırmaya ihtiyaç vardır. Bu işlemin altyapısı
BDDK tarafından bir yönetmelikle daha önce hazırlanmıştı. Bu yönetmelik geliştirilerek KOBİ'lere bir şans daha verilmesini istiyoruz." diye konuştu.
'Demokratik
açılım' konusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve hükümete güvendiklerini de vurgulayan Boydak, ülkede yaşanan münferit olaylara aldırmadan bu sürecin sonuca ulaşmasını
ümit ettiklerini kaydetti.
(CİHAN)