Konya Ticaret ve
Sanayi Odası tarafından düzenlenen "
Küresel Kriz ve
Türkiye" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan eski
Merkez Bankası Başkanı
Süreyya Serdengeçti,
ekonomik krizi değerlendirdi. Türkiye'nin ekonomik krizlere alışkın olduğunu, ancak böylesine bir krizle dünyanın ilk kez karşılaştığını belirten eski başkan Serdengeçti, "Bu kriz uzun ve derin. Bizim iç krizimize benzemez. Bu nedenle çıkış tarihini kimse bilemez. Ama bu krizin şeklini biliyoruz. Bir krizin girişi, orta yeri ve çıkışı vardır. Yaşanan krizin dibi göründü. 2010 yılından itibaren konut fiyatları düşmeye başladığında krizden çıkış başlar." dedi.
Serdengeçti, krizden çıkışın göstergesi olarak ön şartların bulunduğunu ve bunlardan bazılarının Türkiye'de gerçekleştiğine işaret ederek, "Ancak, ön şartın yerine gelmesi krizden çıkış anlamına gelmez. Bizde de başlayan borsalardaki yükseliş, düşen emtia fiyatlarının yükselmesi ve
altın fiyatlarının yükselmesi de bir göstergedir. Para
piyasaları ve faizlerdeki düşüş de ön şartlar arasında yer alır. Ancak düşen konut fiyatları tekrar yükselirse, finansal piyasaların küçülmeden büyümeye dönmesi krizden çıkış noktasını gösterecektir." diye konuştu.
Kriz sonrası için tedbirlerin önemli olduğunu dile getiren Serdengeçti, her krizin aynı zamanda ekonomik bir fırsat çıkardığını bildirdi. Eski başkan Süreyya Serdengeçti, kaynağı Türkiye olmayan kriz nedeniyle işsizlik oranlarının yüzde 9'dan yüzde 16'ya yükseldiğini belirterek şunları söyledi; "Her kriz aynı zamanda bir fırsattır. Krizden önce işler iyi giderken reformların aksatılmasından kaynaklanan bu imkanlar kriz anında reformların gerçekleştirilmesini de sağlar. Bu ise ekonomik bir fırsattır.
2001 krizi sonrası bankacılıkta yapılan
düzenleme sayesinde bu kriz de bankaların daha sağlama görülmesini sağlamıştır." (CİHAN)