Yunanistan'da seçimlere 2 haftadan az bir süre kala Karamanlis ve
Papandreu, televizyonlardan canlı yayınlanan
tartışma programında 75 dakika süreyle 6 farklı konuda görüşlerini dile getirdi.
Yunanistan'da ilk defa iki büyük parti liderini karşı karşıya getiren tartışma programına, seçmenin yoğun ilgi gösterdiği bildirildi.
Program sonrası gazeteci ve siyasi analistlerin yaptıkları yorumlarda ise Karamanlis daha başarılı bulundu. Yunan başbakan, hatip kişiliği, beden dilini iyi kullanması, akıcı konuşması, Papandreu'yu sıkıştırması ve sorulara net cevaplar vermesi yönünden olumlu puan aldı. Karamanlis ve Papandreu, programda 15 dakika boyunca Yunanistan-
Türkiye ilişkilerini tartıştı. Dün ise yine televizyonlardan canlı yayınlanan ve 6 parti liderinin katıldığı tartışma programında, Türk-Yunan ilişkilerine dair görüşler ifade edilmişti.
KARAMANLİS: TÜRKİYE ÖNCELİKLİ MESELE
Yunan dış politikasının iki ayak üzerine oturduğunu belirten Karamanlis, öncelikle komşu
ülkelerin
Avrupa Birliği (AB) üyelik perspektiflerini desteklediklerini söyledi. Karamanlis,
Romanya ve Bulgaristan'ın AB üyesi olduklarını,
Arnavutluk ve Hırvatistan'ın bu yolda ilerlediklerini kaydetti.
Yunanistan dış politikasında Türkiye'nin en öncelikli mesele olduğunu belirten Karamanlis, AB'nin belirlediği önkoşulları yerine getirmesi şartıyla Türkiye'yi üyelik konusunda cesaretlendirdiklerini söyledi. Son dönemde Türkiye'ye karşı iki önemli başarı elde ettiklerini ifade eden Karamanlis, "İlk defa Ege'de NATO ile ortaklaşa Agios Evstratios tatbikatı yaptıklarını ve AB'nin haziran ayındaki toplantısında Türkiye'nin ismi anılarak kaçak göçmenlerin iadesi anlaşmasına uyması ve AB ile
işbirliği yapmasının dile getirildiğini belirtti.
Kıbrıs sorununa ilişkin Karamanlis, "Kıbrıs hükümetini (Rum) adil ve kalıcı çözüm bulunması konusunda destekliyoruz." dedi.
Enerji konusunda ise Burgaz-Dedeağaç petrol
boru hattı ve
Güney Akım doğalgaz
boru hattı projelerinde başarı gösterdiklerini vurguladı.
YDP lideri Papandreu'ya, "Helsinki'de Türkiye'yi AB adayı olarak siz tanıdınız. Gerçek bu.
Kopenhag kriterlerinin yeterli olduğunu siz söylediniz." dedi. Karamanlis, Türkiye'nin değerlendirileceği önkoşulların güçlendirilmesi yönünde çalışmaları olduğunu ve hiçbir fırsatın kaçmadığını ifade etti.
PASOK'un dış politikada birçok fiyaskoya
imza attığını da belirten Karamanlis, "
Kardak krizi, Madrit anlaşması ve
Öcalan fiyaskosunda ben başbakan değildim" şeklinde konuştu.
Son olarak Karamanlis, Üsküp'e (
Makedonya) karşı isim sorunu konusunda çok net politikaları olduğunu söyledi. Karamanlis, Üsküp'ün NATO ve AB üyelik sürecinin devam edebilmesi için bu konunun çözümlenmesi gerektiğine ilişkin tezlerini üye ülkelerin de desteklediğini belirtti. "Kırmızı çizgilerinden geri gitmelerinin mümkün olmadığını" belirten Yunan başbakan, Makedonya'yı çözüme katkı yapmaya davet etti.
PAPANDREU: ARALIKTA VETO KOYABİLİRİM
PASOK lideri Papandreu ise Türkiye politikası konusunda Karamanlis'le çok farklı düşündüklerini belirtti. Papandreu, "Karamanlis, uygulamada Türkiye'ye karşı tarihi fırsatlar kaçırdı." iddiasında bulundu. Papandreu, Helsinki'de 2004 yılında Yunanistan politikaları ile kıta sahanlığının, Türkiye'nin AB'yle üyelik müzakerelerine başlama şartı olarak yer aldığını savundu. Papandreu, "Bu talep üzerinde Karamanlis hükümetinin hiçbir çabası ve girişimi olmadı. O zaman dışişleri bakanı, kıta sahanlığı konusunda
Lahey Uluslararası Adalet Divanı'na gitmenin yanlış olacağını söylüyordu. Kısa bir süre önce ise Bakoyanni muhakkak Lahey'e gidilmesi gerektiğini açıkladı." dedi.
"Bu fırsatlar değerlendirilemedi. Çünkü Karamanlis CNN'den veto koymayacağını söylemişti" şeklinde konuşan Papandreu, şöyle konuştu: "Türkiye'nin daha sonra üyelik sürecinin değerlendirildiği zaman da veto koymadı. Bu
Aralık ayındaki zirvede ben çok ciddi bir değerlendirme yapılmasını talep edeceğim." diyerek eleştirilerini sürdüren Papandreu, "Silahlarımızı (kozlarımızı) teslim etmeyeceğim. Artık devamlı haksız biçimde egemenlik haklarımız rahatsız edilmemeli. Son yıllarda Türkiye tarafından bu kadar çok
tahrik ve ihlaller yapılırken dış politikada başarımız yok." görüşünü savundu.
Kıbrıs'ta Kıbrıslı
Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin geleceklerini belirleme konusunu PASOK'un garanti ettiğini belirten Papandreu, başbakan olduğunda Rum lider Hristofyas'la
Birleşmiş Milletler kararları ve AB çerçevesinde adil bir çözüm bulma konusunda mücadele vereceğini belirtti.
PASOK olarak Kıbrıs'ın AB üyesi olması için 4 büyük ülkeyle mücadele etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Papandreu, "Bu ülkelerin çözüm olmadığı sürece Kıbrıs'ın AB üyesi olamayacağını söylediklerini ancak Helsinki'de Kıbrıs'ta çözüm olsun olmasın Kıbrıs'ın AB'ye üye olmalarını garanti altına aldıklarını." söyledi.
Papandreu, Karamanlis'e "Eğer elinize fırsat geçtiğinde Türkiye'yle müzakere etseydiniz, gri bölgeler, ihlaller, egemenliğimizin reddi gibi talepler ve sorunlar kapatılabilirdi. O zaman bir ağırlığımız vardı." şeklinde seslendi.
Son olarak Makedonya konusunda Karamanlis'le aynı politikayı benimsediğini söyleyen Papandreu, Yunanistan'ın dış dünyadaki saygınlığını arttıracağını sözlerine ilave etti. (CİHAN)