Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (
TÜSEMKOM) Başkanı
Yüksel Tavşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
Ramazan ayının yaz mevsimine denk geldiğini, bu dönemde Türkiye'nin dört bir yanında
sebze ve
meyve hasadı yapıldığı için vatandaşın Ramazan'da
ucuz sebze ve meyve tüketebileceğini belirtti.
Bu yıl
üretimde herhangi bir sıkıntı bulunmadığını ve Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde bol miktarda sebze ve meyve üretimi yapıldığını kaydeden Yüksel Tavşan, şunları söyledi:
''Bu yıl, Türkiye'nin her tarafında bol miktarda
ürün hasadı yapılıyor. Sebze ve meyve piyasasındaki
fiyatlar arz talep dengesine göre değişir. Sebze ve meyve depolanmaz, saklanmaz ve raf ömrü uzun değildir. Bu nedenle, üretilen ürün kısa sürede tüketiciye ulaştırılır. Ürün bol olunca da fiyatlar hemen aşağı iner.
Ramazan ayında talep artsa bile ürün arzı fazla olduğu için
fiyat artışı beklemiyoruz. Anadolu'nun her tarafından bol miktarda üretim var. Bu nedenle, Ramazan ayında vatandaşımız ucuz sebze ve meyve tüketecek. İnsanlar oruçlu olduğu için fazla miktarda tüketime yönelebilir. Bu nedenle Ramazan ayının ilk haftasında suni ve geçici fiyat artışları yaşanabilir. Ancak, ardından fiyatların tekrar gerileyeceğini tahmin ediyoruz.''
Domates,
salatalık ve biber gibi sebzelerin illere göre değişmekle birlikte hallerdeki toptan fiyatlarının 50-60
kuruş civarında olduğunu hatırlatan Yüksel Tavşan, bu yıl patates ve soğan fiyatının biraz yüksek olduğunu, ancak onların fiyatının da giderek düşmeye başladığını hatırlattı.
Bu yıl özellikle
karpuz ve kavun fiyatlarının üretim fazlalığı nedeniyle çok düştüğünü kaydeden Yüksel Tavşan, Ramazan ayı boyunca da vatandaşın ucuz kavun ve karpuz yemeye devam edeceğini belirtti.
Sebze ve meyve hasadının kış aylarına kadar devam edeceğine dikkati çeken Yüksel Tavşan, bu nedenle vatandaşın Ramazan ayı süresince ve hatta Ramazan ayı sonrasında da ucuz sebze ve meyve tüketmeye devam edeceğini kaydetti.
-RAMAZAN FIRSATÇILIĞI-
Ramazan ayında tüketimin fazlalığı fırsat bilinerek yapılan fiyat artışlarının komisyonculara yüklenmeye çalışıldığını da vurgulayan Yüksel Tavşan, sebze ve meyve komisyoncularının Ramazan fırsatçılığı yapmadığını, fiyat artışlarının perakende sektöründe yaşandığını ileri sürdü.
Sebze ve meyve hallerindeki
satış fiyatlarının çeşitli ortamlarda açıklandığını ve fiyatların gizlenmediğini bildiren Yüksel Tavşan, şöyle devam etti:
''Sebze ve meyve komisyoncularının satış fiyatları hallerde açıklanır. Üreticinin satış fiyatı ile hallerdeki toptan satış fiyatları arasında hiçbir zaman fazla fark olmaz. Biz hiçbir zaman üreticiden aldığımız ürünü maliyetin üstünde aşırı farkla satamayız. Ancak, ürünün fiyatı bizden çıktıktan sonra perakende sektöründe artıyor.
Kira, istihdam veya
fire giderleri eklenince ürünün perakende fiyatı artıyor. Bu artışın komisyonculardan kaynaklandığı zannediliyor ve her zaman biz günah keçisi ilan ediliyoruz.''