Australian adlı gazetenin haberine göre, Çin'in aldığı kararın
Avustralya hükümetine,
Rabia Kadir konusundaki hoşnutsuzluğunu göstermek amacıyla olduğu kaydedildi. Gazetenin kaynağını açıklamadığı haberindeki söz konusu karar resmi ağızlardan henüz doğrulanmadı. Çin, resmi olarak 197 kişinin ölümüne neden olan 5 Temmuz'daki Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'deki şiddet olaylarının sorumlusu olarak Kadir'i gösteriyor.
62 yaşında olan Kadir, 2005'te ABD'ye sürgüne gitmeden önce 6 yıl Çin'de
hapis yatmıştı. Dünya Uygur Kongresi'nin de başkanlığını yapan Kadir, geçen hafta Çin'in tüm protestosuna ve karşı çıkmasına rağmen Avustralya tarafından vize almıştı. Kadir, kendi hayatını anlatan ve Avustralya yapımı "Aşkın 10 Hali" adlı belgesel filimi izlemek için
Melbourne Film Festivali'ne gitmişti. Avustralya'nın en büyük ticari ortaklarından biri olan Çin, defalarca Avustralya'dan Kadir'e vize vermemesini istemişti.
JAPONYA DONANMASINA DA HONG KONG YASAĞI
Japon medyası da donanmaya ait 3 geminin
Hong Kong'u ziyaret etme isteğini, Kadir'in geçen ay bu ülkeye gitmesine karşılık olarak geri çevirdi.
Asahi gazetesinin
İngilizce olarak yayımlanan sayısı, adını açıklamadığı Japon yetkiliye dayandırdığı haberinde, Çin'in 12 Ağustos'ta Japon donanmasına ait söz konusu gemilerin isteğini 'hassas sorunlar' gerekçesiyle geri çevirdiği belirtildi.
Çinli yetkililer, Kadir'in Tokyo'yu ziyaret etmesine şiddetle karşı çıkmıştı. Kadir ziyaretinde Çin'in bir gecede 10 bin Uygur'u götürdüğü ve bunların akıbetlerinin bilinmediğini söylemişti. (CİHAN)