Geçtiğimiz
pazartesi günü
Alanya'nın Gedevet Yaylası'nda bir üreticiye ait 600 tavuğun aniden
ölümünün ardından sürdürülen çalışmalar tamamlandı. Bölgede incelemelerde bulunan İlçe
Tarım Müdürlüğü ekipleri, aldıkları ölü
tavuk numunelerini
Konya Veteriner Kontrol ve
Araştırma Enstitüsü'ne gönderdi. Buradaki incelemenin ardından tavuklarda toksikolojik yani bakteri olduğu belirlendi. 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'na göre ihbarlı bir hastalık olmadığının belirtildiği raporda korkulacak bir durumun olmadığı ifade edildi. Ayrıca, yaşanan ölümlerin
kuş gribi ile ilgisinin olmadığı belirtildi.
Alanya İçe Tarım Müdürü
Umut Olgun, salgın niteliği taşıyan bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.
Bakterilerden dolayı tavukların bağırsaklarında bir zehirlenme meydana geldiğini aktaran Olgun, herhangi bir hastalığa rastlanmadığını kaydetti. Tavuk besleyen köylülerin özellikle yemlere büyük önem vermesi gerektiğine dikkat çeken Olgun, bilinmeyen yerlerden yem alınmaması gerektiğine işaret etti. Birçok hastalığın yemden de tavuklara bulaşabildiğinin altını çizen Olgun, tavuk yetiştirilen ortamın dezenfekte edilmemesinin bir tavuktaki hastalığın diğer tavuklara da bulaşmasına neden olabildiğini ifade etti.
Köylülerin ayaklarına kadar getirilen ve ne olduğu belli olmayan
civcivlerden almamaları gerektiğine işaret eden Olgun, "Vatandaşlarımız izni olan, belgeli, aşılı
hayvan satan kurumlardan civcivlerini alsınlar. Bu kurumlardan alınan civcivler hastalık konusunda
kontrol ediliyor. Ancak sokakta satılan civcivler bakteri barındırabiliyor. Bunu satan kişi de bilmiyor. Tavukların içine giren 1 bakterili civciv bile toplu ölümlere neden olabiliyor. Üreticilerimiz ya civcivlerini kendileri üretsinler ya da bilmedikleri yerlerden kesinlikle hayvan almasınlar." dedi.
(CİHAN)