İstanbul İl
Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ''Değişen Üniversiteye Giriş Sistemi ve
Meslek Liselerine Etkileri'' başlıklı seminerde ilçe milli eğitim ve meslek lisesi müdürlerine yeni üniversiteye giriş
sistemi hakkında bilgi verildi.
Bahçeşehir Üniversitesi
Beşiktaş Kampüsü'nde gerçekleştirilen seminerin açılışında konuşan İl
Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, ailelerin, çocuklarının bir üniversiteye girmesi için maddi ve manevi her fedakarlığı yaptığını vurguladı.
İstanbul'un ÖSS'de başarısız olduğunun iddia edildiğini söyleyen Özer, ''İstanbul'u kesinlikle başarısız görmüyorum'' dedi.
İstanbul'daki liselere yeni
sınav sistemi hakkında bilgi vermek amacıyla bu semineri düzenlediklerini vurgulayan Özer, ''Bu sistemi meslek lisesi yöneticilerine ilk anlatan milli eğitim müdürü olmaktan gurur duyuyorum. İstanbul'un geçmiş dönemlerde olduğu gibi gelecekte de üstün bir başarı elde edeceği inancındayım'' diye konuştu.
Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver
Yücel de Türkiye'de bazı ezberleri bozmak gerektiğini belirterek, meslek liselerine ağırlık verilmesinin önemine işaret etti.
Türkiye'de herkesin mühendis olmak istediğini, bunca mühendise rağmen Türkiye'nin
patent sayısının hala 175 olduğunu dile getiren Yücel, bu rakamın
Güney Kore'de 4 bin 400, ABD'de 45 binin üzerinde olduğunu belirtti.
Mesleki eğitime gönül verdiklerini, bu doğrultuda Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme Merkezi'ni kurduklarını anlatan Yücel, ''Mesleki eğitim Türkiye'nin en önemli meselesi, kanayan yarası. Bunu Türkiye'nin mutlaka halletmesi lazım'' diye konuştu.
-YENİ SİSTEM MESLEK LİSELERİNE NE GETİRECEK?-
Seminerde bir sunum yaparak sistemi yöneticilere anlatan Uğur Dershaneleri ÖSS Koordinatörü Turgay
Polat da
Yükseköğretime Geçiş
Sınavı (YGS) ve
Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olmak üzere iki kademeli yapılacak sınavda meslek lisesi öğrencilerinin karşılaşabilecekleri sorunlara değindi.
LYS'de karşılaşacakları soruların çıkacağı derslerin büyük bölümünün meslek liselerinde ağırlıklı olarak okutulmadığını vurgulayan Polat, öğrencilerin bu derslere de çalışmak zorunda kalacaklarını belirtti. Polat, zorunlu stajlarının meslek lisesi öğrencilerin sınava hazırlanırken zaman kaybettirebileceğini dile getirdi.
Yeni sistemde öğrencilerin doğru yönlendirilmesinin önem taşıdığını belirten Polat, ''kararsız'' öğrencilerin zararlı çıkabileceğini söyledi.
Polat, yeni sistemde, matematik sorusu çözmeden, düşük puanlarla öğrenci alan bir üniversitenin iktisat bölümlerine girmenin de artık mümkün olmayacağını anlattı.
Ağırlıklı Ortaöğretim
Başarı Puanı hesaplanmasının da değiştiğine dikkati çeken Polat, yeni sistemde sayısalcı bir öğrencinin Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanının okul geneliyle değil de sadece okuldaki sayısal bölümü öğrencilerinin puanları hesaba katılarak alınacağını kaydetti. Polat, bu yöntemle illerin ve okulların gerçek başarı durumunun ortaya çıkacağını vurguladı.
Polat, öte yandan yeni hesaplama yöntemine göre meslek liselerinde başarısız öğrencinin ek puan alsa bile yerleşme ihtimalinin çok az olduğunu anlattı.
(AA)