Bursa'ya gelen
Kenya heyeti, BURULAŞ'ın başta hafif raylı
sistem olmak üzere, tüm toplu
ulaşım sistemleri, konusunda incelemelerde bulunarak, şehirdeki ulaşım ağı ile ilgili de bilgiler aldı.
BURULAŞ İşletme Merkezi'ne gelerek sistemleri yerinde inceleyen Robinson Njeru Githae,
Müsteşar Philip Onyango Sika ve Bilgi İletişim Teknolojileri Müdürü G. M Kariuki, BURULAŞ Genel Müdürü
Ali Kaya ile raylı sistemler ve
otobüs ile
toplum ulaşım konularında görüş alışverişinde bulundu.
Nairobi'de uygulamak istedikleri
elektronik ücret toplama sistemi hakkında da E-Kent firması yetkilileriyle görüşen Robinson Njeru Githae, Nairobi'de uygulanacak ulaşım projeleri için Bursa'nın tecrübe ve deneyimlerden yararlanacaklarını söyledi. Bakan Githae, "BURULAŞ'ın başarı hikayesini daha önceden duymuştuk. Normalde birçok belediyede aksi yaşanmasına rağmen Bursa'da belediyenin ulaşımdan gelir elde ediyor olması çok önemli. BURULAŞ belediyeye kaynak da sağlıyor. Bu yüksek başarıyı nasıl kazandıklarının detaylarını öğrenmek için Bursa'ya geldik. Bu s,istemi kendi ülkemizde de başlatmak için uygulamanın neyi gerektirdiği hakkında fikir alışverişinde bulunuyoruz." diye konuştu.
Daha sonra BURULAŞ'ın faaliyetlerini anlatan sunumu izleyen Nairobili konuklar, raylı sistem atölyesini de gezerek çalışmaları yerinde gözlemledi.
Nairobili heyet, BURULAŞ'ın işletim merkezinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi makamında ziyaret etti. Gelişim yönünde atılacak her türlü adıma Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin
destek vermeye hazır olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, "Metropol şehirlerin sorunları da büyüktür. Özellikle ulaşım ve toplu
taşıma problemini çözmek hiç de kolay değil. Biz de bazı konulardan bizden daha gelişmiş ülkelerde ve
kentlerde incelemeler yaparak oralardaki
teknik ve teorik çözümleri Bursa'ya taşıyoruz. Ulaşım konusundaki profesyonel ekiplerimiz daha iyi
hizmet verebilmek için kaynak ve sorunlara çözüm alternatiflerini sürekli araştırıyorlar. Öyle ki ulaşım karşılığı olmayan bir yatırımdır. Para kazanmak için değil kentin
gelişimine ve
yaşam kalitesine katkı sağlamak için yapılıyor. Bu yüzden ucuza ve uzun vadeli planlaması gerekiyor. Bursa olarak biz de bugünlerde raylı sistemin geliştirilmesi üzerine çalışıyoruz. Vagonları kendimiz yapmak ve rayları kendimiz döşemek için alternatif çözümler arıyoruz. Nairobi'ye de bu gelişim atağında tecrübelerimiz, birikimimiz ve sistemlerimizle destek olmaya hazırız." şeklinde konuştu.
Robinson Njeru Githae ise 4 milyon nüfuslu Nairobi'de günlük 5,5 milyon ulaşım sirkülasyonu yaşandığına dikkati çekerek, bu ulaşım yüzde 50'sinin yaya olarak yapıldığına işaret etti.
Toplu ulaşım araçlarının ise tamamının özel sektörün elinde olduğunu kaydeden Githae, devletin hiçbir toplu ulaşım sisteminin bulunmadığına dikkati çekti.
Ulaşımı
kontrol altına alabilmek için bir dönüşüm projesi hazırladıklarını ifade eden Bakan Githae, yaklaşık bin ticari aracı dönüşüme tabi tutacaklarını dile getirdi.
Nairobi'de hafif raylı sistemi de toplu ulaşıma dahil etmek istediklerini vurgulayan Bakan Githae, Bursa'nın otobüs planlaması ile raylı sistem konusundaki başarısından faydalanmak için incelemelerde bulunduklarını belirtti.
(CİHAN)