Törenlerde 9 bin askeri
personel, 103 tank,
füze ve ağır askeri
araç ve 69 savaş uçağı ve helikopter yer aldı. Topol-M nükleer füzeler, Tu-160 stratejik
bombardıman
uçakları törende ilgi odağı oldu.
Moskova Garnizon Komutanı General Valeri Gerasimov kutlamaların komutanlığını üstlenirken törene
Rusya Devlet Başkanı Dmitri
Medvedev ve Rusya Başbakanı
Vladimir Putin katıldı. Medvedev törende gerçekleştirdiği konuşmada gazilerin ve Rusya halkının bayramını kutlayarak, Rusya için barış dolu bir gelecek temennisinde bulundu.
Medvedev, "Halkımıza yönelik her saldırı gerekli karşılığı bulur. Rusya'nın geleceği barış içinde olacak. Faşizme karşı kazanılan
zafer tüm insanlık için büyük bir
ders ve örnek oluşturuyor. Güvenli bir dünya ancak uluslararası hukukun üstünlüğün sağlanması ile mümkün. Rusya'nın önerdiği
Avrupa Güvenlik Anlaşması da bu çerçevede algılanmalı." dedi.
ALMAN BOMBA PARÇASINI AYAĞINDA HALA TAŞIYOR
Cihan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan gazilerden Mihail Niçaykin, kutlamaları beğendiğini, törenlerin kendisi için gurur kaynağı olduğunu söyledi. Cephede hemşire olarak görev yapan Tamara Pudalova, "1941'den 1945'e kadar cephelerde hemşirelik yaptım. Moskova'dan Berlin'e kadar ulaştım. Törenlere gelince, bununla mutlu oluyoruz. Muhteşem bir törendi. Bizim için sevinç kaynağı." dedi.
Tula'dan gelerek törenlere katıldığını kaydeden Vasili Karalkov, Moskova'yı koruyan şehrin Tula olduğunu belirtti. Karalkov, "Askeri törenle hep 1945 yılında kendimin yer aldığı töreni hatırlıyorum. Aynı muhteşemlik vardı. Elbette şimdi teknolojimiz çok gelişmiş durumda. O zaman bu seviyede hava kuvvetlerimiz yoktu. Çok etkileyici." ifadelerini kullandı.
11 farklı cephede savaştığını kaydeden İkinci Dünya
Savaşı gazisi Nikolay Melnikov savaş sırasındaki bir hatırasını anlattı. Melnikov; "Ben uçak
tamir ve bakımı ile ilgili görev yapıyordum. Bir defasında
Alman uçağı bulunduğumuz yere bomba attı. Kaçamayacağımı anlamıştım. Ama yine de koşmaya başladım. Yetişemedim. Ve sol bacağın arka kısmında bir ağrı hissettim. Daha sonra doktorlar bombanın parçası var dediler. 8 mm ve çıkarmayı reddettiler. O gün bu gün bu bomba parçası ile yaşıyorum. Halen var. Röntgenlerde görünüyor."
Kutlamalarda bin 100 müzisyenin yer aldığı geniş
orkestra kahramanlık şarkıları söylerken, savaş uçakları ve helikopterler de
Kızıl Meydan'ın semasını süsledi. Rusya'nın geliştirilmiş S-400 Triumf füze
savunma sistemleri de ilk kez meydanda yer aldı. 2010 yılında 65. yıl dönümünü görkemli bir törenle kutlamaya hazırlanıyor.
Kızıl Meydan'da ilk zafer bayramı kutlaması 24 Haziran 1945'de Sovyet lideri Jozef Stalin'in komutanlığında gerçekleşmişti. Medvedev'in imzaladığı yeni
yasa çerçevesinde
Zafer Bayramı kutlamaları, Moskova'nın dışında 23 şehirde de ağır askeri araçların katılımı ile gerçekleşiyor.