Türkiye Tekstil
Sanayii İşverenleri Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre,
Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü
İlber Ortaylı ve
sendika temsilcileri arasında yapılan görüşmeler sonucunda, Elbise-i Hümayun'da yer alan sultanlara ait giysilerin etkin koşullarda sergilenmesi için çalışmalara başlanmasına karar verildi.
Mekanın, dünyadaki benzerlerine uygun olarak
mimari restorasyonu yapılarak ürünlerin teşhir ve tanzim edilmesi için çalışmalar yapacak olan sendikadan bir
heyet, bu amaçla bugün
Fransa Louvre Sarayı'ndaki uygulamaları yerinde etüt edecek. Heyet ayrıca, dünyaca ünlü küratör Pamela Golbin ile de bir araya gelecek.
Osmanlı İmparatorluğu'nun 624 yıllık tarihine tanıklık eden 30 bin
tekstil ürününün sergilendiği Elbise-i Hümayun'da, Sultanlara ait kaftan, şalvar, tılsımlı
gömlek, kavuk, iç çamaşırı, pabuç, çizme, çorap, setre, pantolon gibi giysiler sergileniyor.
Elbise-i Hümayun'un bulunduğu Seferli Koğuşu,
padişahların çamaşırlarını, özellikle sarığını törenle yıkayan ve padişahla birlikte sefere katılan iç oğlanların koğuşuydu. Bu mekan 1964 yılında padişah
elbiseleri ve tekstil ürünlerinin sergilendiği sergi salonu olarak işlev kazandı.
Saray
kumaşları koleksiyonu ise sultanların kaftan ve diğer giysilerinin ölümünden sonra bohçalanıp, etiketlenmesi ve saray hazinesinde saklanması geleneği ile oluştu.
Osmanlı kumaş sanatının en
erken örneklerinin bulunduğu bu zengin koleksiyonda, 15. Yüzyıl'dan 20. Yüzyıl'ın başlarına kadar geçen sürece ait kaftan ve diğer kumaşlar bulunuyor.
Topkapı Sarayı Müzesi'nin gerek mükemmel dokunuş, gerek malzeme zenginliği, gerekse de desenlerin güzelliği nedeniyle önem arz eden kumaş ve işleme koleksiyonunda kaftanlar, çatma yastıklar, ipek ve klaptanla dokunmuş yer nihaleleri, ipek dokuma yer yaygıları, yorganlar, işlemeli çarşaf ve seccadeler,
battaniye ve benzeri çeşitli tekstil ürünleri de bulunuyor.
Türk mensucat tarihi açısından son derece önemli olan koleksiyon, dünyanın en seçkin koleksiyonlarından biri olma özelliği taşıyor.