Kırgızistan-
Türkiye Manas
Üniversitesi'nde (KTMÜ) düzenlenen törene, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği yetkilileri, Kırgızistan-Türkiye İşadamları Derneği (KITİAD) üyeleri, üniversite
öğretim üyeleri ile kursiyerlerin anne ve babalarının yanısıra çok sayıda öğrenci katıldı.
Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Nazmi Bozoğlan, törende yaptığı konuşmada,
Atatürk;ün sözlerine atıfta bulunarak, ''Yurtta Sulh Cihanda Sulh'' şiarının Türk ulusunun en büyük parolası olduğunu, insanlığın ve dünyanın kaderinin, insanın aldığı eğitime bağlı olduğunu söyledi.
Eğitimcilerin, insan haklarına saygılı ve evrensel değerlere sahip insanlar yetiştirdiklerini vurgulayan Bozoğlan, dünya insanlarının eğitimcilerinin elinde olduğunu kaydetti.
Dünya meslekleri arasında dil eğitiminin önemine değinen Bozdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın amacının, insan haklarına saygılı, evrensel değerlere sahip ve iyi insanlfu yetiştirmek olduğunu bildirdi.
Bozdoğan, eğitimin başında iletişime ihtiyaç duyulduğunu ve iletişimin dille sağlanacağına işaret ederek, “Kırgız diline bakıyorum. Birçok kelime
Türkçe ile aynı. Belki yüzde 60 oranında benzer ifadeleri kullanıyoruz. Kırgız dilini 5-6 ayda öğrenmeyi
hedef koyuyorum. İnşallah Kırgız dilini öğreneceğim. İşte o zaman bizler Kırgız dilini sizler de Türkiye Türkçe'sini öğrendiniz zaman, birbirimizi daha iyi anlamaya ve birikimlerimizi paylaşmaya daha çok fırsat doğacaktır'' diye konuştu.
Manas Üniversitesi yönetimine, TÖMER'e verdiği desteklerden dolayı teşekkür eden Bozoğlan, kurslarını başarıyla tamamlayan öğrencilere başarılar diledi.
KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kayıpov da buradaki onlarca öğrencinin Türkiye Türkçe'sini öğrenerek kendilerine zengin dünyanın kapılarını açtıklarını söyledi.
Kayıpov, ''Ben eğer Türkçe;yi üniversite yıllarında öğrenmeseydim. Ne Van;a giderdim ne de bugün Manas Üniversitesi'nin rektörü olurdum. Türk kardeşlerimizle Kırgızlar da binlerce yılın hasretini gideremezlerdi'' dedi.
Kayıpov, öğrencilere seslenerek, ''Dili öğrendiniz. Şimdi onu unutmayın. Daha çok çalışın. Kendinizi yetiştirin, geliştirin. Gerekirse yazı dilini de öğrenin. Türk dünyasının bir bütünlüğe kavuşması lazım. Türk dünyası ayrı ayrı kalamaz. Gelecek, Türk dünyasının birleşmesindedir. Türkiye, Orta
Asya;ya yüzünü çevirmeli.
Orta Asya devletlerinin de Türkiye;nin nasıl bir devlet olduğunu anlaması lazım. Türkiye;nin çok zengin tarihi vardır. Türkiye;nin 600 senelik imparatorluk birikimi vardır. Türkiye;den, devlet kurma, vatanı, bayrağı, toprağı sevme konusunda öğrenilecek çok şey vardır'' diye konuştu.
Kayıpov, Türkçe eğitimi veren öğretmenleri ve başarılı olan kursiyerleri kutladı.
TÖMER Bişkek Müdürü Ali Baz Kösmene ise TÖMER'in Kırgızistan'da 1996 yılında faaliyetlerine başladığını, Türkiye Türkçesi'ne ilginin her yıl artarak sürdüğünü vurguladı.
Kösmene, ''2008-2009 eğitim öğretim yılı birinci döneminde 392 kursiyerin kendi kur seviyelerinde Türkçe öğrenerek
sertifika almaya hak kazandıklarını'' ifade ederek, 1996;dan bugüne dek toplam 6 bin 887 kursiyere Türkçe sertifikası verildiğini bildirdi.
Kösmene, ''Kursiyerlerin, Türkiye'ye gitmek, Türk üniversitelerinde okumak, Türk firmalarında çalışmak, Manas Üniversitesi'ni kazanmak, bir Türk ile evli bulunan kızlarından dolayı dünürleri ya da torunlarıyla konuşmak, eşiyle anlaşabilmek gibi nedenlerle Türkçe;yi öğrendiklerini dile getirdi.
Bişkek TÖMER;in uluslararası bir mozayiği oluşturduğunun altını çizen Kösmene, ''Bu dönemde başta Kırgız ve Rus olmak üzere Ahıska
Türkü,
Türkmen,
Kazak, Özbek, Tacik,
İran, Arap, Uygur,
Güney Koreli, Tatar, Oset,
Yunan,
Ermeni ve Ukraynalı gibi 26 ulustan yetişkinlerin Türkçe öğrenmek amacıyla TÖMER;in kursiyeri olduklarını'' hatırlattı.
Manas Üniversitesi yönetimine ve
TİKA Bişkek Koodinatörlüğü'ne teşekkür eden Kösmene, kursiyerlerini kutladı.
Mezuniyet programında, yüksek Türkçe öğrencilerinin sertifikları ile her sınıftan en başarılı ve devamlı olan kursiyerlerin teşekkür belgeleri, Türkiye Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri, Manas Üniversitesi Rektörü ve TÖMER Müdürü tarafından verildi.
Öğrencilerin okudukları şiirlerle, söyledikleri şarkılar ve
halk dansları programa ayrı bir
renk kattı. Öğretmenlerin de katılımıyla çekilen halaydan sonra yemekhaneye geçilerek tüm katılımcılara ikramda bulunuldu.
Sertifika alan 392 kursiyerin, Manas Üniversitesi merdivenlerinde çektirdiği toplu fotoğrafın ardından program sona erdi.