Latin
Amerika'daki 33 ülkenin devlet başkanı ya da diğer üst düzey yetkilileriyle temsil edildiği zirve, ABD ve Avrupa'dan hiçbir gücün katılmadığı en büyük
bölgesel toplantı oldu.
Küba'nın ve Devlet Başkanı
Raul Castro'nun ilk kez yer aldığı
Latin Amerika ülkelerinin "Rio Grubu" toplantısında katılımcılar, Küba'ya yönelik ABD ambargosuna son verilmesi çağrısında bulundu.
Liderler, ABD Başkanı seçilen Barack Obama'nın göreve gelir gelmez 46 yıldır süren Küba ambargosunu kaldırmasını isteyerek, tek taraflı yaptırımın "kabul edilemez" olduğunu ve Washington'ın Soğuk
Savaş döneminde (1962) Küba'ya karşı uygulamaya başladığı ambargoyu kınayan BM kararlarına uyması gerektiğini kaydetti.
Bolivya'nın solcu Devlet Başkanı Evo
Morales bölge ülkelerine ayrıca, yeni ABD yönetiminin ambargoyu kaldırmaması durumunda
Amerikan büyükelçilerini sınır dışı etmeleri önerisinde bulundu.
ABD'nin La Paz büyükelçisini geçen eylül ayında farklı bir konu nedeniyle sınır dışı eden Morales, yeni ABD yönetimine Küba ambargosunu sona erdirmek için süre vermeleri gerektiğini ve ambargonun kaldırılmaması durumunda Amerikan büyükelçilerini sınır dışı etmeleri gerektiğini ifade etti.
Zirvede, Morales'in ABD ile ilişkilerin kesilmesi yönündeki önerisi fazla
destek görmezken, Küba ile yıllarca arası açık olan
Meksika ve
Kolombiya dahil Latin Amerika ülkeleri liderlerinin, Küba'da şubat ayında kardeşi Fidel Castro'nun yerine göreve gelen Raul Castro'nun etrafında toplanması da zirveyle ilgili önemli unsur olarak uluslararası ajanslara yansıdı.
Brezilya Devlet Başkanı
Lula da Silva, Morales'in önerisiyle ilgili olarak, ilk önce yeni ABD yönetiminin göreve başlamasını beklemek ve Latin Amerika ve Küba'yla ilgili önerilerini görmek gerektiğini söyledi.
-YENİ BİR ÖRGÜT ÖNERİSİ-
Güney Amerika'nın
bağımsızlık lideri Simon Bolivar'ın 178'inci
ölüm yıl dönümüne (17
Aralık 1830) denk gelen zirvenin ikinci ve son gününde Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, siyasi ve
ekonomik konularla ilgilenecek Latin Amerika ve Karayip ülkeleri Birliği kurulması önerisinde bulundu.
Calderon'un, ABD ve Kanada'nın dışarıda bırakılacağı yeni bir
örgüt önerisiyle ilgili diğer liderler de önerilen birliğin, ABD'nin çok fazla etkisinin bulunduğu eleştirileri getirilen Amerikan Devletleri Örgütü'ne bir seçenek oluşturabileceğini belirttiler.
-KÜRESEL MALİ KRİZ-
Zirvede gündeme gelen bir diğer önemli konu olan küresel mali krizle ilgili de liderler, toplantı sonundaki bildiride, gelişmiş ülkelerin krize neden olduğunu belirterek, sorunun çözümünün maliyetini de bu ülkelerin üstlenmesi gerektiğini kaydetti.
Liderler ayrıca, bölgenin ekonomik darbelerden daha iyi korunması için daha fazla bütünleşmeye ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Bu arada,
Venezuela Devlet Başkanı
Hugo Chavez, zirveyi bağımsızlık yolunda bir
ilk adım olarak niteledi.
AA