Doğu ve Güney
doğu illerinde işsizliği azaltmak için hareket geçen hükümet, daha önce açtığı paketlere ek olarak
İran ile yaklaşık 2 yılı aşkın süredir yapılan sınır ticareti görüşmelerini sonuçlandırdı. İki
ülke arasında yapılan görüşmeler neticesinde karşılıklı kaçakçılığı azaltmak, sınır illerdeki ticareti canlandırmak için anlaşmaya varıldı. Kapılarda kurulacak
Sınır Ticaret Merkezleri ile karşılıklı mal alış verişi yapılacak. Hazırlanan sınır ticareti taslağının Bakanlar Kurulu'nun imzasından sonra Cumhurbaşkanı onayıyla yürürlüğe gireceği belirtildi.
Türkiye'nin 12 sınır ilini kapsayan yeni sınır ticareti kanunuyla Sınır Ticaret Merkezleri A.Ş (STM) lağvedilerek, bu merkezler il özel idareleri tarafından işletilecek. Sınırda kurulan ticaret merkezlerinde esnaf ve tüccara
mağaza kiralama imkanı verilecek. Yerleşik esnaf, komşu ülkelere doğrudan
ithalat ve ihracat yapabilecek. Bir esnaf ve tüccar ayda 50 bin dolar kadar ithalat yapabilecek. Halihazır sanayi
ürünlerine ilaveten tarım ürünleri de gümrük vergisinden muaf tutulacak.
İthalatta 'miktar kotası tahsisi' uygulamasına alternatif olarak ithalat değer limiti uygulaması getirilecek. 30 milyon dolar değerinde tarım ve 70 milyon dolar değerinde sanayi ürünleri uygun görülebilecek bir ülkeden ithal edilebilecek.
Bir ürün için yıl içinde düzenlenen ithalat uygunluk belgesinin toplam değeri ilgili ilde bir yıl içinde tahsis edilen sanayi ya da tarım ürünleri değer limiti yüzde 5'i geçemeyecek. İthal ürünleri sınır ticaretinin yapıldığı illerle sınırlı olacak.
Esnafa ithalat uygunluk belgesi sadece sanayi il müdürü ile sanayi ve ticaret odası yetkilisi tarafından imzalanacak. İthal edilen ürünün komşu ülke menşeli olması hükmü geçerli olacak.
AK Parti Van
Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, sınır ticaretinin sadece Van ile İran arasında değil, sınır kapısının bulunduğu bütün iller için geçerli olacağını söyledi. Sınır ticaretinin gelişmesiyle komşu ülkeler arasında yapılan kaçakçılığın ortadan kalkacağını anlatan Türkmenoğlu, sınır illerin
ekonomik olarak hareketlilik kazanacağını ifade etti.
Türkmenoğlu, çevresinde aldığı göçlerle büyüyen Van'ın İran ile yapacağı mal alışverişiyle ilde işsizliğin azalması, yeni yatırım alanlarının oluşmasına zemin hazırlayacağını kaydetti. Sınır ticaretini bir başlangıç olarak değerlendiren Türkmenoğlu, Van'ın gelecekte İran ve Orta Asya'ya açılan bir ihracat kapısı olacağını vurguladı.