Konya'da 25 yıldır ney üretimi yaparak geçimini sağlayan Yusuf Dönmez (39), AA muhabirine yaptığı açıklamada, neye çocuk yaşlarında ilgi duymaya başladığını, ancak babasının, aldığı tüm neyleri kırarak bu mesleği yapmasına karşı çıktığını söyledi.
Buna rağmen neye olan merakının hiç azalmadığını, aksine daha da arttığını ifade eden Dönmez, 25 yıldır bu mesleği yaptığını, bugüne kadar 15 bine yakın ney imal ettiğini belirtti.
Dönmez, yaptığı her ney için kamışın kurutulması sürecinden sonra yaklaşık 1 ay
emek verdiğini vurgulayarak, ''Yaptığım neyleri,
Mısır, ABD,
İtalya,
İngiltere,
Fransa,
Almanya gibi birçok ülkeye gönderiyorum. Yaklaşan
Şeb-i Arus törenleri nedeniyle neye yoğun ilgi var. Yurt içi ve
yurt dışından çok sayıda kişi ney için
sipariş veriyor'' dedi.
Ney sattığı müşterilerine ücretsiz ney kursu da verdiğini dile getiren Dönmez, her kursiyerin 6 ayda 12 program halinde toplam 25 saat
ders aldığını, bugüne kadar 400'e yakın ney meraklısına kurs verdiğini bildirdi.
-''SIRLI NEY''İ DİNLEYEN DAHA HUZURLU OLUYOR -
Dönmez, 25 yıllık meslek hayatında ney yapımı ile ilgili her gün yeni şeyler öğrendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Uzun süren çalışmalarım sonunda neyin çıkardığı titreşimin, bütünlüğü, doğallığı, ahengi ve derinliği anlamına gelen rezonansını geliştirmeyi başardım.
Bilgisayar ortamında analizlerini yaptığım ve 'Sırlı Ney' adını verdiğim bu
ürün, rezonans değerleri açısından diğerlerine oranla çok üstün. Rezonansın üstün olması da dinleyene daha fazla huzur, gevşeme ve mutluluk hissi veriyor. Yani 'sırlı ney'i dinleyen daha huzurlu ve mutlu oluyor. Sattığım müşterilerim de 'sırlı ney'e hayranlığını gizleyemiyor.''
Geliştirdiği ''sırlı ney''in bilimsel kanıtı için de
öğretim üyelerinden
yardım aldığını, bilimsel eksikliklerin giderilmesinin ardından
patent başvurusu yapacağını anlatan Sönmez, bu sayede bugüne kadar hiç yer verilmeyen
müzik kitaplarında neyin, yerini almasını sağlayacağını belirtti.
-KORSAN NEY ÜRETİCİLERİNDEN RAHATSIZ -
Sönmez,
Kültür ve
Turizm Bakanlığının izni ile ney yaptığını, Türkiye'de kendisini gibi ney yapan çok az sayıda usta olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
''Buna karşın, her gün bir ney ustası çıkıyor. Bu korsan ney üreticilerinin sayısı belirsiz. Ama bu kişilerin ürettiğine ney denilemez. Bizim bir ay emek verdiğimiz bir neyi 10 dakika içinde yapıyorlar. Bu da zaten vitrin neyi oluyor. Ney üflemek isteyenlere (ney) diye düdük veriyorlar. Bu yeni başlayanların hevesini kırıyor. Ayrıca korsan ney üreticileri, ham maddesi olan kamışın da arzında sıkıntıya neden oluyor. Zamanından önce kesilen kamışlar, kısa sürede çürüyor. Bu nedenle kamış bulmakta zorlanıyoruz. Zamanında kesilmiş, dayanıklı kamışların fiyatları da yüksek oluyor.''