RTÜK Başkanı
Zahid Akman, "Velilerin çocuklarına bu
dersi sağlıklı bir şekilde almalarını sağlayacak imkanı tanımaları gerekir. Bu nedenle anne babalara yönelik bir
mektup çalışmamız var" diyor.
Ekranlardaki akıllı işaretlerin öğretildiği derste ise ilerleyen zamanlarda; 'asparagas', 'enformasyon', 'dezenformasyon', '
manipülasyon', 'sansasyon' gibi kavramlar işlenecek.
Öğrencilerin internetin zararlı etkilerden kendilerini korumaları için;
yabancı kişilerle sohbet etm
emek, internet ortamında lisanslı olmayan programları bilgisayara yüklememek, bilgisayar kullanılırken gereğinden fazla zaman harcamamak ve benzeri konularda bilgi verilecek.
Çocukların ve gençlerin televizyonun olumsuz etkilerine karşı korunmaları amacıyla RTÜK ve MEB
işbirliği ile başlatılan medya okur yazarlığı dersi, 2006-2007 eğitim
öğretim yılında
Adana,
Ankara,
Erzurum,
İstanbul ve İzmir'de seçilen birer
pilot okulda uygulanmaya başlandı. Dersin Ankara'da uygulandığı okul ise
Çankaya Ahmet Vefik Paşa İlköğretim
Okulu. Öğrencilere medya okur yazarlığı dersini,
iletişim fakültesi öğretim üyelerinden 3 günlük bir eğitim görerek
sertifika alan Sosyal Bilgiler Öğretmeni
Haydar Akgül veriyor.
Dersin amacını kaliteli bir izleyici kitlesi oluşturmak olarak açıklayan Akgül, "Bunun sonucunda da daha kaliteli bir yayın oluşturulacak. Edilgen değil yönlendirici ve daha bilinçli bir topluluk oluşacak" şeklinde konuşuyor.
Dersi alan öğrenciler ise derslerin çok keyif geçtiğini vurguluyor. Alihan
Öztürk isimli öğrenci, "Dersler çok zevkli geçiyor. İletişimi, iletişimin türlerini öğreniyoruz, araştırmalar yapıyoruz. Gazetelerdeki, internetteki haberleri takip ediyor, olumsuz olanları not alıyoruz. Herkes konu ile ilgili bilgiler toplayıp getiriyor" diye konuşuyor.
Alihan Öztürk, derste öğrendikleri akılı işaretleri günlük yaşamda uygulayıp
uygulamadığı sorusu üzerine, "Bazen annem haberleri izliyor. Genel izleyici olduğunda ben de izliyorum. +18 olduğunda ise izlemiyorum" yanıtını veriyor. Alihan, bu davranışın nedenini ise "Çünkü benim yaşıma uygun olmayan şeyler olabiliyor. Ben de kendi yaşıma uygun programlar izliyorum" sözleriyle açıklıyor.
Mert Şimşek isimli öğrenci de medya okur yazarlığı dersi aracılığı ile hangi programları izleyip, hangilerini
izlememeleri gerektiğini öğrendiklerini söylüyor. Mert, "Ders, hangi amaçla program izlememiz gerektiğini öğretiyor" diyor.
Derste iletişim ve türlerini, ekranlarda gördükleri akıllı işaretleri öğrendiklerini aktaran Nefise Ersin, "Önceden de bu işaretlere uyuyordum. 7 yaş ve
18 yaş üstünü izliyorum" diye konuşuyor. Derslerin keyifli geçtiğini söyleyen Nefise, bilmedikleri bir çok şeyi de öğrendiklerini aktarıyor.
Zeynep Zeynel ise dersle ilgili düşüncelerini şöyle anlatıyor: "Bu derste iletişimi, televizyonun yararlarını öğrendik. Bazı çocuklar belli programları izliyor ve bunlardan psikolojileri bozulabiliyor. Bu işaretlerle hangilerini izleyip, hangilerini izlemeyeceğimizi öğrendik" Zeynep, derste öğrendiklerini anne ve babasına da anlattığını ifade ediyor.
"DERS ARACILIĞI İLE İNTERNET ETİĞİ ÖĞRETİLECEK"
RTÜK Başkanı Zahid Akman, izleyicinin medya mesajlarını nasıl algılaması, algıladığı bu mesajları nasıl
analiz edip, nasıl hayata yansıtacağı noktasıda belli bir bilincin oluşması gerektiğine vurgu yapıyor.
Bu durumu olması gereken bir zorunluluk olarak nitelendiren Akman, "Bunun için örgün eğitim kurumları en uygun olanıydı. Bu nedenle 7-8 ve 9. sınıflarda bu yıl bu dersi başlattık. Hedef tamamen, medya mesajlarına ulaşma, algılama, analiz etme ve onu hayata uygulama noktasında çocuklarımıza bir beceri kazandırmak. Yayın içeriklerindeki faydalı noktaları yakalayıp, tespit edip onları hayatlarına yansıtmalarını
teşvik etmek, olumsuzluklar hakkında onlara bir direnç kazandırmak" diye konuşuyor.
Yapmak istedikleri bilinçlendirmenin sadece televizyonlarla sınırlı kalmadığını söyleyen Akman, günümüzde her eve giren internete de değiniyor.
"
İnternet, bir tek tıklama ile kilometrelerce ötede emek verilen bir çok bilgiye ulaşma imkanını sağlıyor. Ancak bununla birlikte bir çok olumsuzluğa da bir anda ulaşabiliyorsunuz" diyen Akman, "Fakat bir çok kötü insan da, insanların zaaflarını dikkate alarak, internetin sağladığı kolaylıkları istismar ederek, insanları olumsuz etkileyebilecek bir çabanın içine girilebiliyor. İnternet kullanıcıları da ne kadar iyi niyetli olursa olsunlar bu kötü niyetli insanların etkisinde kalabiliyorlar" uyarısında bulunuyor.
Akman, medya okur yazarlığı dersi ile internetin nasıl kullanılması gerektiği ve karşılaşılan olumsuzluklarda nasıl davranılması gerektiği konusunda da bilinç oluşturmayı istediklerini vurguluyor. Akman, "İnsanların belki bir ömür boyunca hazırlayıp ortaya koyduğu ürünü hiçbir bedel ödemeden alma alışkanlığı maalesef son zamanlarda çok yaygınlaştı. Bunların etik olmadığı bilinci de insanlara kazandırılacak" diyor.
"RTÜK DERS ALAN ÖĞRENCİLERİN ANNE VE BABALARINA BİRER MEKTUP GÖNDERECEK"
Medya okur yazarlığı dersini çok önemsediklerini belirten Akman, "Bu dersin başarılı olmasının tek şartı, hocaların başarılı olmasından geçmiyor. Öğrencilerin de bu derse ilgi göstermeleri gerekiyor. Özellikle velilerin evlatlarını yönlendirmesi ve bu dersi sıhhatli bir şekilde almalarını sağlayacak imkanları evlatlarına tanımaları gerekiyor" şeklinde konuşuyor.
Bu amaçla dersi alan tüm öğrencilerin anne babalarına yönelik bir mektup hazırlığı içinde olduklarını anlatan Akman, "Velilerin de doğrudan bu çalışmaya katılarak katkı sağlamalarını sağlayacak bir çaba içerisindeyiz" ifadesini kullanıyor.
MEDYA İZLEME ALIŞKANLIĞI DERSTEN ÖNCE VE SONRASINDA ANKETLE BELİRLENECEK
Geçtiğimiz aylarda çocukların
televizyon izleme alışkanlıkları ile ilgili araştırma yaptıklarını hatırlatan Akman, dersi alan çocukların televizyon izleme alışkanlıklar ile ilgili bir anket yapacaklarını belirtiyor.
Akman, "Aynı anketi bir de sene sonunda yapacağız. Verilen derslerin çocukların izleme alışkanlıklarına ne tür etkisi olmuş, bir bilinç kazanmışlar mı, kazanmamışlar mı? Bunu tespit etme imkanı kazanacağız. Bu da önümüzdeki yıl
müfredat hazırlanırken bize yardımcı olacak" ifadesini kullanıyor.
DERSTE ASPARAGAS, ENFORMASYON GİBİ KAVRAMLAR ELE ALINACAK
2007-2008 öğretim yılından itibaren yaygınlaştırılarak tüm
ilköğretim okullarının 7. sınıfında seçmeli ders olarak uygulanması planlanan medya okuryazarlığı dersi kapsamında öğrencilere 'asparagas', 'enformasyon', 'dezenformasyon', 'magazin', 'medya', 'manipülasyon', 'sansasyon', '
reyting' gibi kavramlar öğretilecek.
Televizyon programları, içerik, gerçeklik-kurgusallık, tüketimi
hedefleme, yanlış bilgilendirme açısından irdelenecek. Yaratıcı ve eleştirel düşünme, Türkçe'yi doğru, güzel ve etkili kullanma becerisi kazandırılmaya çalışılacak.
İnternetteki oyun kahramanlarının ya da oyunların kültürel yapıya ve zihinsel gelişime etkisi, şiddete yönlendirmesi,
sanal ortama bağımlı olmanın doğuracağı sakıncalar, zaman israfı, sosyal aktivitelerden uzaklaştırma, zararlı içeriklerden etkilenme konularındaki etkileri tartışılacak. Öğrencilere internetin zararlı etkilerinden korunmak için; yabancı kişilerle sohbet etmemek, internet ortamında lisanslı olmayan programları bilgisayara yüklememek, bilgisayar kullanılırken gereğinden fazla zaman harcamamak ve benzeri bilinç verilecek.