Devlet Planlama Teşkilatı (DPT),
Sanayi ve
Ticaret Bakanlığına fizibilite çalışmaları için 450 bin YTL
ödenek ayrılmasını kararlaştırdı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yatırım programında yer alan ve ''Bilişim Vadisi''nin kurulmasıyla görevlendirilen Sanayi ve Ticaret Bakanlığının, onayın ardından bu konudaki çalışmalarına başladığı öğrenildi.
Bilişim vadisinin, İstanbul'da
Taksim-
Maslak hattında kurulmasının planlanıyor. Bu hat öncelikli alanlar içinde telaffuz ediliyor. Kurulacak
bilişim vadisi için, Toplu
Konut İdaresi (
TOKİ) aracılığıyla
arazi tahsisi yapılacak. Vadide 30 yıl süreli bir işletmeci şirket kurulacak ve vadide bilgi ve
iletişim, telekomünikasyon, bio-teknoloji,
nano-teknoloji, nöro-teknoloji sektörlerine öncelik verilecek.
Vadi için öngörülen gelecek planlamasında, Türkiye'nin,
yazılım ve
servis sektörünün, donanım sektörünün gerisinde kaldığı, bu nedenle, yazılım ve servis sektörünün gelişimi için ciddi bir strateji çizilmesinin hedeflendiği de vurgulanıyor.
Bu arada, Bilişim Vadisi için öncelikle 50 bin metrekarelik bir alan öngörülüyor. Ancak gelecek yıllarda ortaya çıkabilecek talep artışının göz önüne alınarak, arazinin 500 bin metrekarelik kapalı alana imkân verecek bir şekilde tasavvur edilmesi planlanıyor. Arazinin Milli
Emlak gibi kamu kurumlarının elindeki mevcut alanlardan birinin işletmeci şirkete 30 yıllığına geçici olarak terkiyle yaratılması hedefleniyor.
Diğer yandan, finansman için de, kamu kaynaklarından yararlanılması, vadinin işletmeye geçtikten sonra elde edeceği kira ve benzeri gelirlerle, çeşitli fonlardan kaynak aktarımı,
Dünya Bankası kredileri gibi alternatifler üzerinde duruluyor.
-GELECEK YILLARA İLİŞKİN PROJEKSİYON NE KADAR?-
Öte yandan, yapılan
hesaplamalara göre, 2008 yılında bilişim sektörü
pazarı, 4 milyar 490 milyar dolar donanım, 548 milyon dolar yazılım, 768 milyon dolar da servis hizmetleri olmak üzere toplam 5 milyar 806 milyon dolar olacak.
Gelecek 2009 yılında donanım 5 milyar 189 milyon dolar, yazılım 609 milyon dolar, servis hizmetleri de 865 milyon dolar olmak üzere, yıl sonu ulaşılacak rakam 6 milyar 663 milyon dolar. 2010 yılında toplamda 7 milyar 562 milyon dolarlık pazarın, 5 milyar 934 milyon doları donanım, 671 milyon doları yazılım, 957 milyon doları da servis hizmeti olarak tahmin edildi.
2011 yılı için ise donanımda 6 milyar 541 milyon dolar, yazılımda 738 milyon dolar, servis hizmetlerinde de 1 milyar 88 milyon dolar öngörülerek pazar büyüklüğünün, 8 milyar 367 milyon dolara ulaşması bekleniyor. 2012 yılı için hesap edilen pazar büyüklüğü ise 12 milyar dolar düzeyinde hesaplandı.