Doğalgaz kaçağının tesbit edilmesi durumunda acil yapılması gerekenler konusunda kullanıcıları uyaran yetkililer, gaz sızıntısı olan ortamda elektrik düğmelerine dokunulmamasının yanı sıra, cep telefonlarının da kullanılmaması gerektiği belirtiyor.
Geçtiğimiz günlerde Konya'da bir öğrenci yurdunda meydana gelen gaz kaçağı sonucu oluşun patlamada
yurt binasının çökmesi ve 17 çocuğun hayatını kaybetmesinin ardından, gaz kaçağı durumunda neler yapılması gerektiği konusu ön plana çıktı.
Konu hakkında CİHAN muhabirine açıklamalarda bulunan Bursagaz Sistem Geliştirme Müdürü Mustafa
Ceyhan, bir dairede doğalgaz kaçağı tesbit edilmesi durumunda öncelikle pencere ve kapıların açılarak havalandırma işleminin yapılması gerektiğini söyledi.
Doğalgaz kaçağının olduğu ortamda elektrik anahtarları ve prizlere dokunulmaması gerektiğini dile getiren Ceylan, cep telefonu kullanımının da büyük bir risk olduğunu kaydetti.
Ceylan, bir dairede doğalgaz kaçağı olması durumunda acil yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Pencere ve kapıları açarak ortamı havalandırın.
Cihaz ve
sayaç vanalarını kapatın.
Elektrik anahtarlarına ve prizlere dokunmayın. Gaz kaçağı bulunan ortamda kesinlikle sigara içmeyin ateş yakmayın. Doğalgaz kaçağı bulunan ortamda cep telefonu kullanmayın. Arızayı kendiniz
tamir etmeyin. Hemen 187'yi arayın."
Bina dışında gaz kokusu duyulması halinde, binadaki insanların uyarılıp, binaya kimsenin yaklaştırılmaması gerektiğini vurgulayan Ceylan, aşırı miktarda gaz kaçağı mevcutsa bölgenin elektriğinin kesilerek trafiğin durdurulması gerektiğini ifade etti.
Ceylan, doğalgaz güvenliği için ise şu uyarılarda bulundu: "Elektrik tesisat ve cihazları doğalgaz tesisatının yakınında olmamalı. Binanızın ana kapama vanasının yerini öğrenerek acil durumlarda kapatınız. Doğalgaz tesisatını kendi amacı dışında -elektrik, topraklama hattı- gibi kesinlikle kullanmayınız. Doğalgaz tesisatı borularını taşıyıcı yapı elemanı olarak kesinlikle kullanmayınız. Doğalgaz tesisatı borularını
dolap veya asma
tavan içinde saklamayınız. Doğalgaz cihazlarınızın bakımlarını düzenli olarak yetkili servislerine yaptırınız. Sertifikası olmayan kuruluşlara tadilat yaptırmayınız. Gaz veya ısı üreten cihazlarınızın yanına veya aynı odaya uçucu, yanıcı ve kolay tutuşan ürünler koymayınız."