Anayasa Mahkemesi'nin partiyi
kapatmadığını ve siyasileri yasaklamadığını belirten NY
Times, "Mahkeme kararı
Türkiye için,
demokrasi için ve değişken yapıya sahip yakın ve Ortadoğu'daki ılımlı
siyaset için bir zaferdi" diye kaydetti.
Mahkeme tersi bir karar alsaydı, Türkiye'nin
Avrupa Birliği'ne üyelik şansının büyük bir zarar görecek olduğunu belirten
Amerikan gazetesi, "En kötüsü de
İslam dünyasında dini eğilimlere sahip seçmenlere; demokratik siyasetin temel kurallarına titiz bağlılığın, eşit siyasi hak ve temsilciliğin garantisi olmadığı şeklinde bir uyarı mesajı gönderilecekti" ifadesini kullandı.
Bu felaketlerin ucu ucuna engellendiğini vurgulayan gazete,
mahkemenin 11 üyesinden çoğunluğunun partini kapatılmasını istediğini; ancak şanslı bir şekilde gerekli olan 7 sayısına ulaşılmadığını işaret etti. Ancak partiye
para cezası verildiğini kaydeden
NY Times, mahkemenin bu kararının da Türkiye'nin askeri-laik yapısı için bir teselli olduğunu dile getirdi. Ancak yine de Türkiye'dekinin, ABD veya AB'deki demokrasi ile çok zor uyuştuğu dile getirildi.
New York Times, Türkiye'nin, ülkenin laik yapısı, ordu ve yargının emirlerini yerine getirmeyen seçilmiş hükümetlere yönelik her çeşit açık ve gizli
darbe girişimleri konusunda kendilerini engellenmiş hissettiği çok uzak olmayan günlerden bu yana çok yol kaydettiğini belirtti. Gazete, bu tür son olayın ise 1997'de gerçekleştiğini aktardı.
NY Times, o zamandan bu yana AB'ye üyelik cazibesinin Türk seçmeninin düşüncesini değiştirdiğini ve iktidardaki
AK Parti'nin sorumlu davranışlarının, tutumlarında sağlıklı bir değişim meydana getirdiğini kaydetti. Gazete, bunun 5 yargıcın AK Parti'ye karşı kapatma kararı vermemesinde de açıkça görüldüğünü ifade etti. NY Times son olarak iktidardaki partinin, kendini tutmaya devam etmesinin, demokrasinin hala ince olan güvenlik boşluğunun genişlemesini sağlayabileceğini belirtti.