Tayvan'la Çin arasında uzun süredir devam eden gerginlikte sona yaklaşılıyor.
Taraflar sorunları çözebilmek için diyoloğu yeniden başlatma kararı aldılar.
Tayvan'ın yeni Cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou'nun 22 Mayıs'taki
yemin töreninde yaptığı
diyalog çağrısı karşılık buldu. Çin - Tayvan görüşmelerinin 1992
Hong Kong Konsensusu temel alınarak yeniden başlatılmasını isteyen Ma'nın çağrısını Çin de kabul etti. 1992 Konsensusu'nda iki tarafta 'Tek Çin' politikası konusunda uzlaşmıştı.
Geçen hafta karşılıklı olarak yapılan iyi niyet açıklamalarından sonra görüşmelerin detayları bugün belli oldu. Çin'in Tayvan'la ilişkilerden sorumlu kurumu Tayvan Boğazı İlişkileri Derneği ve Tayvan'ın Çin'le resmi temaslarını yürüten Tayvan Boğazı Değişim Vakfı (SEF) bugün görüşmenin tarihi konusunda anlaşmaya vardılar.
SEF Başkanı Chiang Pin-kun, bugün Çin'den gelen 11 - 14 Haziran'da tarihlerinde görüşme yapma teklifini kabul ettiklerini açıkladı. Çin'in başkenti Pekinde yapılacak görüşmelerde iki taraf arasındaki
direk uçuşlar ve Çinli turistlerin Tayvan'a
seyahat izni konuşulacak.
Davetin bugün gelmesinde Tayvan'da iktidarda olan
Milliyetçi Parti (KMT) Genel Başkanı Wu Po-hsiung'la Çin Devlet Başkanı
Hu Jintao' arasında dün yapılan görüşmenin etkili olduğu sanılıyor.
İkili dünkü
buluşmada diyaloğu yeniden başlatma, direk uçuşlar ve turizm konusnda fikir birliğine varmışlardı. Dünkü zirve iki taraf arasındaki en üst düzey resmi temas özelliğini de taşıyor. İç savaş sırasında birbirletiyle savaşan KMT ve Çin Komünist Partisi bir süredir diyaloğu geliştirme çabası içindeler.
Tayvan 1949'da KMT'nin Çin'deki
iç savaşı kaybedip adaya gelmesinde beri fiilen Çin'den ayrı olarak yönetiliyor. Tayvan yönetimi
bağımsızlık konusunda ısrarcıyken Çin Tayvan'ın kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Çin, Tayvan'ın resmi olarak bağımsızlık ilan etmesi durumunda savaş açacağını da söylüyor.