Brezilya'nın ev sahipliği yaptığı zirvede, 12 ülkenin devlet başkanları,
Güney Amerika Ülkeleri Birliğini (Unasur) kuran anlaşmayı imzaladılar. Ancak, liderler
savunma ve ticaret konularında görüş farklılıklarını aşamadılar.
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio
Lula da Silva, zirvedeki konuşmasında,
Avrupa Birliğinin bölgesel versiyonu olarak yorumlanan Unasur'u selamlayarak, diğer
Latin Amerika ve Karayip ülkelerini de bu girişime katılmaya davet etti.
Güney Amerika'nın küresel aktör olduğunun işaretlerini verdiğini, hükümetler arasındaki farklılıkların ise bir canlılık yarattığını belirten Da Silva, "bazılarının kıtamızda görmek istediği istikrarsızlık, hayatın, özellikle siyasi hayatın emaresidir. Sokaklarda
protesto gösterisi yapan insanlar olmadan
demokrasi olmaz" dedi.
Venezuela lideri
Hugo Chavez de, yine ABD'yi
hedef alan konuşmasında "Güney birliğinin 1 numaralı düşmanı, Birleşik Devletler imparatorluğudur" dedi. Chavez, ABD'nin Güney Amerika'da savaşlar oluşturmaya çalıştığı iddialarını da yineledi.
Unasur'un yılda iki kere dışişleri bakanları düzeyinde toplanması, başkanlığının dönemsel olması ve Bolivya'da bir parlamentosunun bulunması planlanırken, yeni oluşumun ekonomi ve savunma alanlarında yapacakları konusunda liderler arasında görüş farklılıkları bulunuyor.
Unasur'un ilk genel sekreteri Rodrigo Borja, örgütün resmen toplanmasından bir gün önce bu görevi reddettiğini açıkladı. Borja,
istifa ederken, Mercosur ve And Topluluğu gibi bölgesel ticaret bloklarının Unasur'a dahil olması konusundaki karşı görüşleri eleştirdi.
Bu arada, Kolombiya'nın da, Brezilya'nın bölgesel savunma konseyi kurulmasına ilişkin önerisine karşı çıktığı belirtildi.
aa