Mevzuata göre özel okullar, kurslar ve dershanelerden oluşan özel
öğretim kurumlarının, 2006-2007
eğitim-öğretim yılı ücretlerini bu ay sonuna kadar ilan etmeleri gerekiyor.
''Özel Öğretim Kurumları
Öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği''ne göre, özel öğretim kurumları, ''sağladıkları eğitim ve öğretim imkanlarına, yatırım ve hizmetlere,
personel ve
işletme giderlerine, Devlet
İstatistik Enstitüsünün
Nisan ayı itibariyle ilan etmiş olduğu o ildeki yıllık
tüketici fiyat endeksine göre'' fiyat tespit ediyor.
Kurumlar, yaptıkları yatırımlara ilişkin bilgi ve belgelerini valiliğe bildiriyorlar. DİE'nin Nisan ayı itibariyle ilan ettiği o ildeki yıllık tüketici fiyat endeksine ilave olarak, yatırımların da en çok yüzde 10'u eğitim ücretine yansıtılabiliyor.
ÖZEL YÜCE OKULLARI
Bu çerçevede,
Ankara'daki Özel Yüce
Okulları, yüzde 8.5-9 oranında zam yaptı.
Özel Yüce Okullarının 2006-2007
eğitim-öğretim yılında eğitim ücreti, ana
sınıfı için KDV dahil yıllık 5 bin 292 YTL,
ilköğretim 1, 2 ve 3. sınıflar için 7 bin 290 YTL, ilköğretim 4. ve 5. sınıflar için 8 bin 100 YTL, ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflar için 8 bin 937 YTL, lise
hazırlık için 9 bin 450, lise 1, 2 ve 3. sınıflar ile Fen
Lisesi için 10 bin 71 YTL olarak belirlendi.
Beslenme dahil etüt ücreti de KDV dahil 189 YTL olarak tespit edildi.
Yüce Okullarında anasınıfı ve ilköğretim 1, 2 ve 3. sınıflar için yemek ücreti yıllık KDV dahil bin 298 YTL, diğer sınıflar için bin 534 YTL olarak saptandı.
Yüce Okullarının gelecek eğitim-öğretim yılındaki
servis ücretleri ise mesafeye göre KDV dahil yıllık 891 YTL ile 1242 YTL arasında değişecek.
Peşin ödemelerde yüzde 5 oranında
indirim yapılacak.
Yemek ve
servis ücretleri aylık taksitler halinde tahsil edilecek.
BAZI İLLERİN ENFLASYON ORANLARI
Ankara Özel Okullar Derneği Başkanı
Yücel Kalınyazgan, derneğe üye Ankara'daki özel okulların ücretleri belirlerken enflasyon oranını geçmeyeceklerini söyledi.
Bu arada, 2006 Nisan ayı itibarıyla yıllık
TÜFE Ankara'da 10.46, İstanbul'da 9.21, İzmir'de 8.79, Adana'da 9.27, Antalya'da 9.05, Konya'da 8.24, Trabzon'da ise 10.24 olarak gerçekleşmişti.
VELİLERE ÖNERİLER
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Rüstem Eyüboğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel okulların eğitim kalitelerinden ödün vermeyecek ve velileri rahatsız etmeyecek bir bilanço hazırlamalarının önemli olduğunu söyledi.
Enflasyonun çok yüksek olduğu dönemlerde bir araya gelerek bu konuda ortak kararlar aldıklarını ancak ücretlerin nasıl belirleneceğine ilişkin yönetmelik çıktıktan sonra buna gerek kalmadığını ifade eden Eyüboğlu, ''Şu anda enflasyon yüzde 10'lar düzeyinde. Dolayısıyla okullarımız da kendilerine göre bilançolarını hazırlayarak buna göre fiyat belirleyeceklerdir'' dedi.
Bilanço hazırlarken kaliteden ödün verilmemesi gerektiğini söyleyen Eyüboğlu, velilerin bu konuda dikkatli olmasını istedi.
''20 milyarlık okul iyi okul demek değildir. 3 milyarlık okul da 'kaliteli eğitim yapıyorum' diyemez. Çünkü eğitimin de bir bedeli vardır'' diyen Eyüboğlu, velilerin, çocuklarını kaydettirecekleri okulları gezmelerini, sınıf mevcutlarına, akademik ve sosyal etkinliklerde bulunup bulunmadıklarına bakmalarını ve çocukları o okulda okuyan diğer velilerle ve okulun öğretmenleriyle görüşmelerini önerdi.
Okulun uluslararası bakalorya sistemi uygulayıp uygulamadığının da önem taşıdığını dile getiren Eyüboğlu, velilere, sadece Ortöğretim Kurumları Sınavı'na (OKS) hazırlayan okullardan da uzak durmaları uyarısında bulundu.
Eyüboğlu, ''Çünkü bu şekilde adını duyuran okullar öğrencilere sadece
teste yönlendiriyor ve test ağırlıklı eğitim yapıyor. Eğitimle ilgili diğer unsurlara ağırlık vermiyor. Bunlar da çocuğun geleceği için çok önemli. Ben zaman zaman
Milli Eğitim Bakanlığına da iletiyorum. OKS'nin kalkması gerekiyor'' diye konuştu