Londra'nın Sloane Square semtindeki bir
kahvede satılan "Kopi Luwak" kahvesi, astronomik fiyatına karşın büyük ilgi görüyor.
İngiliz gazetelerindeki habere göre, bu yılki hasatta sadece 200 kilo toplanabilen kahveden tadan 23 yaşındaki Hannah Silver, "Başta biraz endişeliydim, ama çok beğendim. Biraz topraksı ve çok yumuşak bir tadı var" diye konuştu.
Dünyanın en pahalı kahvesi,
Endonezya'daki adalarda yaşayan ve bir tür misk kedisi olan "Paradoxurus"un yediği kahve çekirdeklerinin daha sonra dışkısından toplanmasıyla elde ediliyor.
Sumatra ve çevre adalarda yaşayan ve kahve üreticileri tarafından beslenen Paradoxurus adlı etobur memeli, kahve ağaçlarındaki en kaliteli çekirdekleri yiyor. Çekirdekler hayvanın midesindeki enzimlerin etkisiyle bir tür fermantasyona uğruyor, ancak hiçbir şekilde erimiyor. Bu kahve çekirdekleri, daha sonra dışkı yoluyla dışarı atılıyor. Kahve üreticileri de Paradoxurus'un dışkısından bu çekirdekleri toplayarak dünyanın en pahalı kahvesini üretiyor.
Kopi Luwak kahvesi üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, dünyanın en değerli kahvesinde diğer kahve çeşitlerine oranla daha az bakteri bulunduğu belirlenirken, uzmanlar, kahvenin kalitesini arttıran önemli faktörün Paradoxurus'un midesindeki enzimler olduğunu belirtiyor.
Kopi Luwak, yılda en fazla 250 kilogram kadar üretilebiliyor.