Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde
ülke genelinde başlatılan '
Türkiye Okuyor' adlı projenin Kars'ta
tanıtımı yapıldı.
Kültür ve
Turizm Müdürlüğü
Konferans Salonu'ndaki toplantıya
Vali Mehmet
Ufuk Erden ve eşi Yeşim Erden,
AK Parti Milletvekili Zeki Karabayır, Belediye Başkan vekili Turhan Çiçek,
Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm
Güven,
Milli Eğitim Müdür Yardımcısı
Harun Yenice,
okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.
Programın açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdür Vekili Harun Yenice, Türkiye'deki
okuma oranlarına dikkat çekti. Türkiye'de okuma kültürünün yok denecek kadar az olduğu vurgulayan Yenice, okumayı geliştirmek, okuma alışkanlığı kazandırmak ve bilinçli fertler yetiştirmek amacıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin başlattığı 'Türkiye Okuyor' projesi kapsamında Kars'ta Vali Mehmet Ufuk Erden'in desteğiyle 'Okuyoruz' projesinin başlatıldığını dile getirdi. "Bu projenin neden başlatıldığı sorgulandığında, ne kadar yerinde bir karar olduğunu göreceğiz" diyen Yenice şunları kaydetti:
"Şöyle ki, bir yılda ABD 72 bin,
Rusya 58 bin,
Japonya 42 bin ve
Fransa 27 bin kitap basarken, Türkiye yalnızca 7 bin kitap basıyor. Türkiye'de nüfusun yüzde 0.4'ü
dergi; 0,22'si
gazete okuduğu halde yüzde 95'i televizyon seyrediyor. Bunun yanı sıra kütüphanelere baktığımızda ise, 1996 yılında bin 260 olan kütüphane sayısı 2001 yılında bin 412'ye, kitap sayısı da 10 milyonda 12 milyona yükselmiş. Ama buna karşılık 1996 yılında 22 milyon 523 bin 449 olan okur sayısı ise 2001 yılında 11 milyona; kayıtlı üye sayısı 1 milyondan 254 bine ve satın alınan kitap sayısı da 129 binden 13 bine düşmüştür."
TÜRKİYE'DE YILDA 6 KİŞİ 1 KİTAP OKUYOR
Türkiye nüfusunun yüzde 88'inin okuma yazma bildiğini kay
deden Yenice, buna rağmen Türkiye'nin çocukların okuma becerileri açısından 35 ülkede 28. sırada, ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitabın 235. sırada olduğunu söyledi. Yenice, öğrencilerin sadece yüzde 19'unun 25'ten fazla kitap sahibi olduğuna değinerek şu bilgileri verdi: "Türkiye'de yılda kitaba harcanan para sadece 45 sent.
Kütüphanelere gidenlerin sadece yüzde 8'i kitap okumaya gidiyor. Öğretmenlerin ancak yüzde 34'ü kitap okuyor.
Anne-
baba çaba harcamıyor. Ailelerin yüzde 25'i çocuklarının okuma alışkanlığını geliştirmek için çaba harcıyor. En çok basılan 5 kitap:
Keloğlan,
Nasreddin Hoca, Türk Masalları, Dede Korkut, Ömer Seyfettin Hikayeleri. En çok satan Yabancı
Kitaplar: La Fontaine Masalları, Ezop masalları,
Anderson Masalları,
Çocuk Kalbi. Bu kadar veriden sonra kendimizi tekrar sorgulayalım. Çünkü Türkiye kitap okumada
Afrika ülkelerinin bile gerisinde kalmıştır. Şöyle ki,
Japonya'da toplumun yüzde 14'ü, Amerika'da 12'si,
İngiltere ve Fransa'da 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de bu oran yüzde 0,01'dir.
Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporuna göre kitap okuma oranında Türkiye 170 ülke arasında 86. sıradadır. Yılda bir Japon 25, bir İsveçli 60, bir
Fransız 7 kitap okurken Türkiye'de 6 kişi 1 kitap okuyor. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Buradan da anlaşılacağı gibi kitap okuma alışkanlığı kazandıramamışız ve kazanamamışız."
Daha sonra kürsüye çıkan Vali Mehmet Ufuk Erden is okulları gezdiklerinde öğrencilerin çok sayıda kitap okuduklarını gördüğünü ifade ederek, bu durumdan çok memnun olduğunu dile getirdi. Bilginin en kıymetli değer olduğunu vurgulayan Vali Erden, "Onun ötesindeki değerler bunun kadar kıymetli değil. İnsanoğlu
akıl sahibi, fikir sahibi, düşünen, düşüncelerinden yeniden düşünce üretebilen en kıymetli varlıktır. Akıl insanlar için önemli bir anahtardır. Ama bu dolu olursa bu anahtar açar bütün kapıları. Dolu olması için bilgi sahibi olmak gerekir. Bilgi sahibi olmak için de çağlarca süzülmüş tarihin derinliklerinden ve tüm bilgiler kitaplarla ulaşabiliriz. Gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkelerde fark bilgide, düşüncede daha yüce olmalıdır. Ve bu bilgiyi bu fikri ve düşünceleri hayata geçirilmelidir." diye konuştu.
Slayt gösterisi ile devam eden program okul müdürlerine birer paket kitap
hediye edilmesiyle sona erdi.