Leyleklerin sıcak havaya aldanıp bu yıl kuluçkaya
erken oturması, yıllardır
leylekler üzerinde araştırma yapan bilim adamlarını kaygılandırıyor.
Göç ettikleri sıcak ülkelerden bu yıl 2 ay daha erken gelen leylekler, yavruların yaşamını sürdürebilmesi için uygun ortam oluşmadan kuluçkaya oturdu. 2 haftadır kuluçkaya oturan leylekleri, yavruların çıkmasından sonra iki risk bekliyor.
Güneydoğu'da nisan -mayıs ayındaki ısı değişimi ve beslendikleri
hayvanların iki aya kadar çıkamayacak olması gibi riskler yavrulardan çoğunun ölümüne neden olacağı belirtiliyor.
Dünyanın en büyük leylek kolonisi
Diyarbakır -
Batman arasındaki
Dicle nehri kenarında bulunuyor. 2002 yılından beri bu koloni üzerinde araştırma yapan
Dicle Üniversitesi Fen
Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, ilginç tespitlerde bulundu.
Kılıç, leyleklerin küresel
ısınma nedeniyle bu yıl erken geldiğini ve erkenden kuluçkaya oturduğunu belirtiyor.
Leyleklerin 15 gündür kuluçkaya oturduğunu tespit ettiklerini anlatan Kılıç, önceki yıllarda aynı tarihlerde leyleklerin güney bölgelerinden gelmeye başladığını söylüyor. Kılıç kaygısını şöyle ifade ediyor: "2 hafta sonra olacak yavruların aç kalacağını hatta da çoğunun açlıktan öleceği anlamına geliyor. Leylekler küresel ısınma sonucu erkenden kuluçkaya oturdu fakat yavrularına besleyecek ortam henüz oluşmadı. Yani otlar büyümedi. Omurgasız canlılar henüz çıkmadı. Leyleklerin beslendiği canlı türleri belli; Kurbağa, yılan ve böcekler. Bunlar olmayınca hayvan nasıl beslenecek. Erkenden yuva yapmaya geldiler. Erkenden yavru yapacaklar."
Leyleklerin kuluçka süresinin 30 - 35 gün olduğunu söyleyen Kılıç, bölgede henüz ilk baharın yaşandığını, leyleklerin beslendiği canlıların da nisan yağmurlarından sonra çıktığını ifade ediyor.
53 leylek yuvasının bulunduğu 20 km alanda her yıl ortalama 200 yavrunun yapıldığını anlatan Kılıç, önemli bir riskin ise nisan ayı sonundaki hava değişimi olduğunu söylüyor.
Böyle bir durumla ilk kez karşıladığını anlatan Kılıç, "Yıllardır gözlemliyoruz. Yavrular genelde mayıs ayının ilk 2 haftasında çıkıyor. Bu yıl ise 2 hafta sonra çıkacak. Bölgenin karasal iklimi özelliğinden nisan - mayıs arasında ani ısı değişimleri oluyor. Bu değişim yumurtadan yeni çıkmış yavruları etkileyecektir." şeklinde kaygısını dile getiriyor.
Diyarbakır'daki koloninin
Avrupa ve Ortadoğu'da üreme bakımından en büyük leylek kolonisi olduğunu anlatan Kılıç, "Şimdiye kadar belli bir bölgede tespit edilmiş en büyük sayı; Avrupa'da 30 yuva olarak belirlendi." diyor.
CİHAN