Buna göre 30
Mart pazar günü saat 03.00'de, saatler bir saat ileriye alınacak.
Uygulamanın ne kadar süreceğine ise
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının taslağını gönderdiği ve halen
imza aşamasında olan
kararname çerçevesinde
Bakanlar Kurulu karar verecek.
Geçen yıl
yaz saati uygulaması, yine Mart ayının son pazarı başlarken, 28
Ekim 2007 tarihinde 04.00'de saatlerin bir saat geri alınmasıyla sona ermişti.
Yaz saati uygulaması, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması suretiyle, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacını taşıyor. Ayrıca, yaz saati uygulamasıyla,
akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin (puant gücü) azaltılması hedefleniyor.
697 sayılı Kanunun 3097 sayılı Kanunla değişik 2. maddesi, ''Greenwich'e göre 30. derecede bulunan boylam dairesi bütün
Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır. Ayrıca başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilmek ve bir saati aşmamak şartıyla yaz saati uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkilidir'' hükmü gereğince, yaz saati uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihleri Bakanlar Kurulu kararıyla belirleniyor.
-500-600 MİLYON KWH TASARRUF SAĞLANIYOR-
Geçmiş yıllara bakıldığında yaz saati, bir başka deyişle
ileri saat uygulaması, AB ülkeleriyle birlikte Mart ayının son pazar günü başlayıp, Ekim ayının son pazar günü bitiyor.
Uygulamayla her yıl, ''orta ölçekli'' bir hidroelektrik santralinin yıllık üretimi kadar tasarruf sağlanıyor.
İleri saat uygulaması, işe
erken başlamak ve çıkmak aydınlatma, ısıtma, soğutma açısından birçok faydalar sağlıyor. TEİAŞ'nin hesaplarına göre yaz saati uygulaması ile yıllık 500-600 milyon kilovatsaat (kWh) tasarruf sağlanıyor.
-''İLERİ SAATİN TÜM YILA YAYILMASI KONUSUNDA ÇALIŞILIYOR''-
Bu arada AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Enerji İşleri Genel Müdürü Budak Dilli, ileri saat uygulamasının 'tüm yıla yayılması' konusunda bir çalışma içinde bulunduklarını belirtirken, şunları söyledi:
''Türkiye'nin
doğusundan batısına oldukça büyük bir mesafe var. Bu konu hep tartışılır, bazen ileri saat uygulamasına karşı çıkanlar olur, bazen geriye alınmasına karşı çıkanlar olur. Her iki taraf da kendi açısından haklı. Türkiye'nin bir ucundan bir ucuna tek bir standardı uygulayabilmenin getirdiği sorun bu. Biz ileri saatin tüm yıla yayılması konusunda çalışıyoruz.
Greenwich'e göre Türkiye'nin saat dilimini bir saat doğuya kaydırırsak Türkiye'nin normal saati
Avrupa'ya göre bir saat ileriye gitmiş olacak. Yani saat dilimini tek saate düşürmek için çalışma yapıyoruz. Fakat kesin birşey yok, kararı Bakanlar Kurulu verecek. İleri saat uygulamasının getirdiği enerji tasarrufu nedeniyle Türkiye'nin konumunda olan bir ülkenin, örneğin Doğu Avrupa ülkeleriyle aynı saatte olması yerine, bir saat ileride olması daha
ekonomik.''
Dilli, yaz saati uygulamasının enerji tasarrufunun yanı sıra sosyal yaşamda rahatlama sağladığını ve iş gücü verimliliğini artırdığını sözlerine ekledi.