Binanın zeminindeki dev oyukta kalan bira
kasaları, votka kutuları ve su şişeleri ile
meyve suları
kayan
toprak yığını ile yerin altına gömüldü.
Büfe işletmecisi ise bira kasası almak için girdiği depodan 2 dakikalık zaman farkı ile kurtuldu. Çöken yerin alt kısmında kaymalar devam ederken
Zonguldak Belediyesi,
tedbir açısından çöken yerin yanındaki 2 iş yerini
tahliye etti.
İnağzı Mahallesi İnağzı Sokakta altından
mağara geçtiği belirtilen
Güven Tekel Bayii'ne ait deponun
beton zemini, 5-6 metre derinliğinde çöktü. Çökme olayından 2 dakika önce depodan mal alan büfe işletmecisi Ogün Güven (39) son anda kurtuldu.
Sarsıntıyla birlikte deponun bitişiğindeki büfeden fırlayıp üst katta oturan ailesini dışarı çıkardığını belirten Ogün Güven, "Depodan biraları aldık, dolaba dizdik. Boşları depoya koyacaktık ki bu olay meydana geldi. Deponun altı tamamen göçtü. O telaşla ben eve fırladım ve evdekileri dışarı çıkarttım. Toprakla yerin altına giden 30-40 kasa biramız vardı. Çok fazla gitti. Dolu kutular, rakı, su ve meyve suyu kolileri vardı. Bunun haricinde birçok malı kurtardık. Epeyi hasarımız var; ama canımızı kurtardık ya ona dua ediyoruz. Kendimiz de gidebilirdik, an meselesiydi. Biz depodan çıktık, 2 dakika sonra peşimizden göçtü." diye konuştu.
Güven, yaklaşık 3 bin YTL tutarında Tekel ve meşrubattan oluşan kolilerin
çökmeyle birlikte toprağın altında kaldığını söyledi.
İnağzı Mahallesi'nde yaşanan olay, çevre sakinlerine korku dolu anlar yaşatırken büfe işletmecisi Ogün Güven ile babası Cahit Güven (66), olayın şokunu üzerlerinden atamadı.
Büfenin alt kısımlarındaki mağaradan
denize kadar gidildiğini doğrulayan Güven Tekel Bayii'nin sahibi Cahit Güven, "Şimdiye kadar buralarda hiçbir şey olmamıştı, neden olduğunu anlayamadım. Buranın altında lağım mağarası vardı. Benim çocukluğumda mağaraya buradan girerlerdi, deniz kenarından çıkarlardı" diye konuştu.
Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Ender Gürcan da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Çöken binanın etrafı güvenlik çemberine alındı.
Diğer binaların temelinde kayma olmaması için takviye dolgu yapacaklarını ifade eden Gürcan, "Şu anda 5 metre çökme görülüyor; ama mağaranın ağzı ne kadar derinde tespit edilemiyor. Yalnız bir hava sirkülasyonu var, bir delik olduğu muhakkak.
Acil bir şekilde binaların altına takviye dolgu yapacağız. Şu an tedbir olarak ek bina ve yandaki kuaför salonunu boşalttık. Dolgudan sonra eğer o hareketliliği önleyebilirsek bir sorun kalmayacak" dedi.
Fen İşleri Müdürlüğü'ne bağlı mühendislerden oluşan bir
ekip ile hızlı çalışma başlattıklarını kaydeden Gürcan, şunları söyledi: "Mağaranın tabanı evin altına kayıp temeli boşaltmadığı müddetçe bir problem yok görünüyor. Şu anda tedbir olarak boşaltmak zorunda kaldık. Çünkü binanın temellerinin altı açılmış. Alttan zemin takviyesi yapacağız. Eğer dolgu olarak yaptığımız o takviye boşluğa gitmezse kaymayı büyük ölçüde önleriz; ama giderse binaların ilave kısımları da tehlikeye girer. Biz mühendis arkadaşlarla acilen boşalan kısma kaya dolgusu yapacağız."