Çin'de bir yıl 354 veya 355 günden oluşuyor. Çin'in
yeni yılı 24
ocak ile 19 şubat arasında başlıyor. Ülkenin büyük bölümünde ''ikinci Noel'' olarak adlandırılan bu bayramın
akşamı
halk, birlikteliği temsil eden bayram yemeğini
yılbaşı gecesi toplu olarak evinde ya da dışarıdaki lüks lokantalarda yedi. Sonrasında ise
gökyüzü geceleyin atılan havai
fişek, çatapat ve diğer patlayıcılarla adeta bombardımana tutuldu. Halk bugün başlayan 1 haftalık resmi bayram tatilinde doyasıya eğlendi.
Baharı müjdelediğinden Bahar
Bayramı olarak da bilinen Çin yeni yılı dolayısıyla halkın bazısı geleneksel akşam yemeğinden sonra evlerinde bayram özel programlarını izledi ve kendi binalarının bahçelerinde çatapat patlattı,
havai fişek attı. Bazıları ise Pekin'deki tarihi Saat Kulesi'nin olduğu bölgede toplandı. Burada çatapatlar patlatıldı, havai fişekler atıldı.
Çatapat patlatanlar arasında yabancılar da vardı. Bazı Çinliler ilk denemelerinde çatapatı ateşlemede başarısız oldu. Burada ellerinde
oyuncak fareleri taşıyan bayanlar göze çarptı.
Saatler 24:00 (TSİ 18:00)'ı gösterdiğinde kulenin tepesine çıkan halk burada geleneksel dev çanı çaldı ve yeni yıla girilmiş oldu. Bu esnada şehir adeta havai fişek bombardımanına tutuldu. Gökyüzü donanma geceleri gibi aydınlandı. Halk kuleden bu manzarayı sevinçle izledi.
Yeni yılı kötü ruhları korkutup kötülükleri kovmak için havai fişek patlatarak karşılayan Çinliler, bunun yeni yılda şans getireceğine inanıyor. Kutlamalara gelen Bayan Xu Yingying, çok mutlu olduğunu ve yeni yılda herkesin mutlu olmasını umduğunu söyledi. Ge Shizhı ise herksin yeni yılını kutlarken, sağlık ve esenlik dileklerini iletti.
Bu arada sokaklarda yapılan kutlamalarda tehlikeli anlar yaşandı. Bazı Çinliler, havai fişek ya da çatapat kapsüllerini araçların geçtiği yolun ortasına koyunca sürücüler zor anlar yaşadı.
Yeni yıl kutlamalarında polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Havai fişek gösterileri bazen kazalara yol açtığı için Pekin'de havai fişek patlatmak 1993 yılında
yasaklanmış ve 12 yıl süren bu yasak 2005 yılında kaldırılmıştı.
CİHAN