Heyetlerin
Kudüs'teki tarihi King David otelinde öğle saatlerinde bir araya gelecekleri ve görüşmelerin açılışında görüntü alınması olanağının bulunacağı yolundaki açıklamaların ardından, görüşmelerin ayrıntılarına ilişkin değişiklikler nedeniyle görüntü alma olanağının iptal edildiği duyuruldu.
Gazze'deki
operasyonda 8
Filistinli'nin ölmesi üzerine Filistin tarafının görüşmelerin düzeyinin daha düşük tutulmasından yana olduğu kaydedilirken, heyetlerin bugün ne zaman ve nerede bir araya geldikleri veya geleceklerine ilişkin henüz bir bilgi verilmedi. Toplantıların gözlerden ırak bir şekilde yapılabileceği de belirtiliyor.
İsrail'in kanlı operasyonu nedeniyle,
Hamas, Filistin tarafını bugünkü görüşmelere katılmamaya çağırmıştı.
Orta Doğu konferansında alınan karar doğrultusunda, İsrail
Dışişleri Bakanı
Tzipi Livni ve Filistin'in eski
Başbakanı
Ahmed Kurey (Ebu Ala) başkanlığındaki heyetlerin ilk toplantısında, tarafların bundan sonraki görüşme sürecine ilişkin karşılıklı önerilerini masaya yatırmaları bekleniyor.
Filistin tarafı, başta
kilit konular olmak üzere, her alanda ayrı
ekipler oluşturularak, konuların ayrıntılı ele alınmasını istiyor. Kudüs, yerleşim birimleri, Filistinli mültecilerin durumu, sınırlar,
toprak, su ve çevre, güvenlik ve iki taraf arasındaki ilişkileri başlıklar altında ele alacak, 7-9 karşılıklı
komisyon kurulmasını isteyen Filistin tarafına karşılık, İsrail'in görüşmelerin bu şekilde yürütülmesine sıcak bakmadığı belirtiliyor.
İsrail tarafında görüşmelerin, Başbakan
Ehud Olmert,
Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve
Savunma Bakanı Ehud Barak'ın yanı sıra
Başbakanlık, Dışişleri ve Savunma bakanlıklarından üst düzey yetkililerden oluşacak bir ekip tarafından yönlendirilmesi öngörülüyor.
-GAZZE'DE GENİŞ ÇAPLI OPERASYON KARARI ÇIKMADI-
Öte yandan, Gazze'ye geniş çaplı bir operasyonu görüşmek üzere toplanan İsrail güvenlik
kabinesi, böyle bir operasyona onay vermedi. Başbakan Ehud Olmert başkanlığında, ilgili bakanlar ve üst düzey güvenlik yetkililerinin yer aldığı kabine toplantısında, Gazze'ye yapılacak geniş çaplı bir kara operasyonunda İsrail askerlerinin de büyük kayıp verebileceği, ayrıca İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerinin de zarar görebileceği belirtildi.
Güvenlik kabinesine sunulan verilere göre, İsrail ordusu,
terör alt yapısını çökertmek ve Kassam roketlerini engellemek amacıyla, yıl başından bu yana bölgeye 115 operasyon düzenledi, bu operasyonlarda 260 Filistinli
militan öldürüldü. 2007 başından bu yana
Gazze Şeridi'nden İsrail tarafına 970 Kassam roketi atıldığı, 1200 dolayında
havan mermisi fırlatıldığı ve bu olaylarda 3 İsrail askeri ile 2 İsrailli sivilin öldüğü kaydedildi.
Kabine toplantısında, Gazze Şeridi'ne uygulanan
ekonomik yaptırımlar da ele alındı ve yaptırımların başlamasıyla Hamas'a desteğin düşüş eğilimine girdiği ifade edildi. Yine de ekonomik yaptırımların Hamas'ın askeri gücünün zayıflatılmasında çok ufak bir etki yaptığı, özellikle Mısır'dan tüneller aracılığıyla yapılan
kaçakçılık nedeniyle, Hamas'ın silahlı gücünü muhafaza ettiği görüşü dile getirildi.
-GAZZE'DEN İSRAİL'E ROKET SALDIRISI-
Bu arada, dünkü Gazze Şeridi operasyonunun ardından, İsrail'e gece ve bu sabah Kassam roketleriyle saldırılar düzenlendi.
İsrail'e günün ilk saatlerinde 14 roket atıldığı, roketlerden birinin Gazze Şeridi sınırındaki Sderot'ta bir kız çocuğunun yaralanmasına neden olduğu belirtildi.
Roketlerin çoğunun boş alanlara isabet ettiği bildirildi.
Son bir ayda, Gazze'den en az 90 roketin atıldığı belirtiliyor.
Roketlerin sorumluluğunu, dünkü olaylarda militanlarını kaybeden İslami
Cihad ile Halk Direniş Komiteleri üstlendi.
-TARTIŞMALI ALANLARDA BİNLERCE EVİN İNŞAAT RUHSATI-
İsrail'in
Doğu Kudüs sınırları içindeki
Yahudi yerleşimi Har Homa'da, 307 birimlik yeni konut inşaatı projesiyle ilgili ihalenin yankıları devam ederken, "Batı Şeria'daki
Kamu Toprakları" ile ilgili idarenin başkanı
Tuğgeneral Yoav Mordehay, Batı Şeria'da tartışmalı arazilerde inşaat ruhsatına sahip ve inşaata başlamak için herhangi bir hükümet onayı gerektirmeyen yüzlerce, hatta binlerce konut projesi bulunduğunu belirtti.
Mordehay, bakanlıklar arası bir komitede yaptığı açıklamada, bu konutların inşaatının da, Har Homa'daki ihalenin yayınlanmasının yarattığı benzer sıkıntılara neden olabileceğini söyledi.
Komitenin başkanlığını yapan İsrail
Başbakan Yardımcısı Haim Ramon, ilgili birimlerden, geçen hükümet döneminde Batı Şeria'da ne kadar ev yapımına onay verildiğini ve bunların ne zaman başlayacağının kesin rakamlarının bir dahaki toplantıya sunulmasını istedi.
Toplantıda Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de Ramon'la aynı görüşleri paylaştı ve gazetelerde yayımlanacak bir başka inşaat ihalesinin, Filistinlilerle görüşmeleri bozabileceğine dikkati çekti.
İsrail koalisyonunun sağ partilerinden İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu) partisi başkanı ve stratejik tehditlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı ise Har Homa'daki inşaata arka çıktı ve "Har Homa ile ilgili tek sorun, orada 600 yerine sadece 300 birimlik inşaata izin verilmesidir" dedi.
Bakanlıklar arası komitenin gelecek ayki toplantısında, Batı Şeria'daki inşaatlarla ilgili nasıl bir prosedür izleneceğine ilişkin yöntem geliştirmesi öngörülüyor.