Kıbrıs Rum siyasetçileri, Rum Ortodoks
Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos'un,
Güney Kıbrıs'taki ''
başkanlık'' seçimlerinin ardından
Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik plan hazırlığına gireceği ve bu amaca
hizmet edecek uzmanlardan oluşan bir grup kuracağı yönündeki açıklamasını yorumladı.
Rum basınında yer alan haberlere göre, Rum siyasetçileri, Kilise'nin, Kıbrıs sorununun çözümü girişimlerinde rol üstlenebileceğinde hemfikir oldu.
Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, konuya ilişkin açıklamasında, ''Rum Kilisesi'nin Kıbrıs'ın geleceğinde sözü ve rolü bulunduğunu'' belirterek, ''ancak, bağımsızlıktan bu yana bu rolün değiştiğini ve Kıbrıs sorununa ilişkin konuların idaresinin
Ulusal Konsey, seçilmiş hükümet v
e devlet başkanı tarafından yapıldığını'' söyledi. Papadopulos, ''Kilise'nin rolü bir yere kadar'' dedi.
Rum Kilisesi'nin, Kıbrıs sorununda
öneriler hazırlaması konusunda ise Papadopulos, ''Kıbrıs sorunu, bizim tarafımızdan öneriler hazırlanması demek değildir. Eğer konu tek başımıza çözmemiz olsaydı, o zaman çok faydalı olurdu'' diye konuştu.
DİĞER AÇIKLAMALAR
Komünist parti AKEL'den yapılan açıklamada ise ''devlet başkanının Rum Kilisesi ile uzlaşıya varabileceği, ancak Kıbrıs sorununda girişim üstlenmesi gerekenin Kilise değil, devlet başkanı olması gerektiği'' belirtildi.
Rum ''başkanlık'' seçimlerinde ana muhalefet Demokratik
Seferberlik Partisi'nin (DİSİ) desteklediği
aday olan Yannakis Kasulidis'in Sözcüsü Lukas Furlas da ''Başpiskopos'un öneri sunmasında bir sakınca bulunmadığını, ancak bu önerilerin
tavsiye düzeyinde kalması gerektiğini'' kaydetti.
Papadopulos'un onursal başkanı olduğu Demokratik Parti'den (DİKO) yapılan açıklamada da ''Başpiskopos'un Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olmayı istemesinden ötürü görüşlerini sunmasında bir sorun olmadığı'' belirtildi.
AA