Kosova Barış Gücü (KFOR) bünyesinde 1999 yılında Kosova'ya gelen
Türk askeri, konuşlandığı Prizren, Mamuşa ve Dragaş
bölgesinde
sivil halka yönelik sosyal
yardımlar, köylere yönelik altyapı çalışmaları, öğrencilere verdiği kurslarla bölge halkının gönlünü kazandı.
Sırbistan'ın Kosova'da özellikle Arnavut nüfusa karşı etnik temizliğe kalkışması üzerine bu
ülkeye 1999 yılında NATO tarafından askeri harekat yapıldı. Askeri harekatın ardından, Kosova'ya çok uluslu barış gücü konuşlandırılmasına karar verildi. KFOR'a dahil olmak üzere
Türkiye'den Kosova Türk Tabur Kuvveti, 1-4 Temmuz 1999'da Kosova'ya geldi. Kosova'ya gelen Türk birliği, ülkedeki Türklerin yoğun yaşadığı Prizren kenti ile Mamuşa'ya ve Dragaş kasabasına konuşlandı.
Türk kuvvetlerinin Prizren'de konuşlandığı kışlaya ''Sultan Murat'', Dragaş'takine ''Sultan
Yıldırım Beyazıt'', Mamuşa'daki kışlaya ise ''Sultan Mahmut Kışlası'' adı verildi. Osmanlı'nın 1912-1913 yılındaki
Balkan Savaşları'nın ardından çekildiği bölgeye, 86 yıl aradan sonra Türk birliklerinin yeniden gelmesi bölge halkı tarafından yoğun sevgiyle karşılandı.
Bölge halkının güvenliğini sağlayan
Mehmetçik, ayrıca halkla kurduğu
diyalog ve sıcak ilişkisi nedeniyle Kosova'da görev yapan diğer ülkelerin askerlerine de örnek oldu. KFOR’un Kosova'daki tüm güney gücü komutanlığını da 29
Mayıs 2007 tarihinden itibaren yürüten Türkiye, bölgede Mehmetçik sayesinde Kosova halkıyla gönül köprülerini yeniden inşa etti.
-GENÇLİK MERKEZİ'NDE 700 ÇOCUĞUN ELİNDEN TUTULDU-
Türk birliklerinin Prizren'in en işlek caddelerinde açtığı Gençlik Merkezi'ne çocuklar yoğun ilgi gösteriyor. Aralarında Türk, Arnavut ve
Boşnakların bulunduğu 700 çocuğa, Gençlik Merkezi'nde bilgisayar, takı, gitar, halk oyunları,
Türkçe,
İngilizce ve Arnavutça kurslar veriliyor. Haftanın 6 günü verilen kurslara katılan çocuklara yönelik geziler de düzenleniyor.
Prizren halkı da Mehmetçiğin ücretsiz olarak verdiği bu kurslara çocuklarını gönderdikleri için kendilerini şanslı hissettiklerini ifade ediyor.
-FATİH'İN ASKERİYLE CUMA NAMAZI KILDIĞI ''NAMAZGAH'' RESTORE EDİLDİ-
Prizren'de görev yapan Mehmetçik, yaptığı çalışmalarla yok olmakla yüz yüze kalmış bölgedeki Türk mirasına da sahip çıkarak, ayağa kaldırıyor. Fatih Sultan Mehmed'in Prizren'i 1456 yılında fethettikten sonra askeriyle birlikte cuma namazını kıldığı ve yıllarca
depo olarak kullanılan Namazgah da Mehmetçik sayesinde yeniden
restore edildi.
Kosova Türk Tabur Komutanlığı ve Türkiye
Diyanet Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen restorasyonla açık alandaki minberi ve mihrabıyla farklı bir sanat eseri özelliği taşıyan Namazgah'ın çevresi ise halkın dinlenebileceği park haline getirildi. Prizren halkı, Namazgah'ın bulunduğu parkta çocuklarıyla birlikte hoşça
vakit geçirdiklerini belirtiyor.
Mehmetçik, Prizren'deki Osmnalı Mezarlığı'nın da çevre düzenlemesini yaparak güzel bir görünüme kavuştururdu. Ayrıca mezarlığı ziyarete gelenler için de su ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla çeşme inşa ettirdi.
Kosova'daki Türk birlikleri ayrıca köylerde evleri kötü durumda olan birçok ailenin evlerinin
bakım ve onarımını yaptı. Köy okullarında da bakım ve onarım çalışması yapan Mehmetçik, köylerin
sokak aydınlatmaları, kanalizasyon hattı döşenmesi, yol yapımı, içme suyu sağlanması, çocuk parkı ve
spor tesisleri yapımı gibi çalışmalar da yürütüyor. Mehmetçiğin yaptığı bu çalışmalar, uzun süre savaş yaşayan bölge halkı tarafından sevinç gözyaşlarıyla karşılanıyor.
-MEHMETÇİK 2500 ÇOCUĞUN KİRVESİ OLDU...-
İşsizliğin yoğun olduğu, çalışanların maaşlarının düşük olduğu Prizren ve çevresinde bir çocuğun kıyafetiyle birlikte
sünnet masrafının yaklaşık 100 avroya mal olması nedeniyle ailelerin sıkıntı yaşadığını gören Mehmetçik, çocukların ''kirveliği''ni de üstlendi. Prizren ve çevresindeki köylerde özellikle yazın çalışmalar yürüten Mehmetçik, 2500 çocuğu hem sünnet ettirdi, hem de onlara sünnet kıyafeti
hediye etti.
Bölgede Mehmetçiğin en takdir edilen çalışmalarından birisi de ücretsiz sağlık taramaları ve
poliklinik hizmetleri geliyor... Mehmetçik, belli aralıklarla köylerde sağlık taramaları yaparken, Sultan Murat Kışlası'ndaki sağlık hizmeti veren revirden halk da ücretsiz olarak yararlanıyor.
Sağlık hizmetlerinin pahalı olduğu bölgede, Mehmetçiğin bu hizmeti halkın yüzünün gülmesini sağlıyor.
Türk askeri ayrıca yaptığı sağlık taramalarında Kosova'da
tedavi imkanı bulamayan hastaları
Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne (
A haberleri'>GATA) götürerek orada tedavi ettiriyor. Priştine'de geçirdiği
trafik kazasının ardından Mehmetçik tarafından
Ankara GATA'ya götürülen I. Murad Türbesi'nin görevlisi Saniye Türbedar (56), şu anda Türk askerinin duyarlılığı sayesinde sağlıklı olduğunu kaydetti.
Türk askerinin girişimiyle ''Mert'' adlı dört aylık bebeğinin kalbindeki deliğin Türkiye'de yapılan ameliyatla kapatıldığını belirten anne
Münevver Yıldırım ise Türk askerinin bu hizmetini ömür boyu unutmayacağını söyledi.
Mehmetçik, Kosova'nın güneyinde
Arnavutluk sınırındaki Dragaş'ta yaşayan ve kendilerini ''Goralı'' olarak adlandıran
yoksul Müslüman halkın da elinden tuttu. Bu insanların yaşadığı köylere giyecek,
gıda gibi yardım malzemeleri ulaştıran Mehmetçik, halkın büyük sevgisini kazandı.
-MEHMETÇİĞİN HALKA OLAN SAYGISI...-
Bölge güvenliğini sağlayan Mehmetçiğin belli aralıklarla rutin kontrollerini araçlarla yaptığı Prizren'de trafik ışıklarına uyması, yayalara öncelik vermesi de halkın büyük takdirini topluyor.
Prizren halkı, Mehmetçiğin kendilerine gösterdiği bu saygı karşısında Türk askerinin olduğu araçları gördükleri sırada durduklarını ve onlara
selam verdiklerini kaydediyor. Prizen halkı, Kosova'da görev yapan birçok devletin askerinin bulunduğu kışlaların önüne dahi yaklaştırılmadıklarını, ancak kendilerinin Türk askerlerinin bulunduğu kışlalara çok rahat olarak girebildiklerini, sosyal etkinliklere katılabildiklerini dile getirdiler.
Mehmetçik, ayrıca tespit ettiği ihtiyaç sahibi ailelere de hazırladığı paketleri evlerine ulaştırırken, Sultan Murat Kışlası'ndan her gün Prizren'deki zihinsel engellilerin rehabilitasyon merkezine yemek ulaştırıyor.
Bölgedeki Türk askerleri, ayrıca cenazesi, düğünü ve sıkıntısı olan aileleri de evlerinde ziyaret ediyor.
Mehmetçiğin Türk, Arnavut, Boşnak, Çingene ve
Sırp ayrımı yapmadan ulaştırdığı yardımlar, bölgede görev yapan diğer ülkelerin askerlerince de örnek alındı. Mehmetçiğin halkla kurduğu sıcak ilişki ve yaptığı yardımları örnek alan diğer ülke birliklerinin de bu yönde çalışma yaptıkları öğrenildi.
Prizren de ayrıca Mehmetçik tarafından kurulan ve yerel yayın yapan
radyo da büyük bir ilgiyle dinleniyor. İstek parçaları çalan, eğitim ve haber yayınları yapan ''Mehmetçik FM''in yayınları özellikle gençler tarafından çok beğeniliyor.
AA