Tüzmen, ''Bu kapsamda,
Nusaybin/
Kamışlı bölgesinde yeni bir sınır kapısı açılması konusunda iki
ülke arasında mutabakata varılması son derece önemli'' dedi.
Tüzmen,
Suriye Ekonomi ve
Ticaret Bakanı Amer Hüsnü Lütfi ile Suriyeli iş adamlarının katılımıyla
Mersin Ticaret ve
Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen, ''
Türkiye-Suriye İş Forumu''ndaki konuşmasında, iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi amacıyla gümrük kapılarındaki
modernizasyon çalışmalarının uyum içinde gerçekleştiğini bildirdi.
Cilvegözü-Babul Havva
Kapısının geçen yıl içinde yap-işlet-devret modeline göre yeniden inşa edildiğini vurgulayan Tüzmen, ''Öncüpınar
Sınır Kapısının altyapısını iyileştirme ve kapasitesini artırma çalışmalarını da tamamladık. Bu kapının Suriye tarafındaki bölümü olan El Selame Kapısının yeni bağlantı yollarının da süratle tamamlanması konusunda Suriye tarafı gerekli çalışmaları başlatmıştır'' dedi.
Tüzmen,
Akçakale Sınır Kapısında mayınlı arazinin temizlenmesi çalışmalarının da geçen ay tamamlandığını, yakın bir tarihte buranın yenilenmiş altyapısı ile hizmete gireceğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Bu alanda kaydettiğimiz diğer bir önemli gelişme ise Nusaybin/Kamışlı bölgesinde yeni bir sınır kapısı açılması konusunda Suriye tarafı ile anlaşmaya varmış olmamızdır. Uzun ortak sınırımızın diğer ucunda yer alan bu bölgede açacağımız yeni kapı, başta
Irak olmak üzere diğer
Ortadoğu ülkeleri ile ticaretimize yeni bir ivme kazandıracaktır.''
Bakan Tüzmen, iki ülke hükümetinin üzerinde en fazla çalışması gereken sektörün ulaştırma olduğunu ifade ederek, ''İki ülke kara ve
demiryolu ağlarının hızlı taşımacılığa imkan verebilecek bir standarda kavuşturulması bu alandaki öncelikli hedefimizdir'' dedi.
''ARTAN PETROL FİYATLARI''
Bakan Tüzmen, ''artan petrol fiyatlarının,
Körfez ülkelerinde yeni demiryolu projelerinin hızla gerçekleştirilmesi olanağını ortaya çıkardığını'' vurgulayarak, ''Biz, iki ülke hükümetleri demiryolu bağlantılarımızın iyileştirilmesine yönelik projelerin uygulanmasına öncelik veriyor ve Körfez ülkelerinin, Suriye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya modern altyapıyla bağlanmasının önünü şimdiden açmaya çaba gösteriyoruz'' diye konuştu.
Kara ulaştırılması alanındaki ilişkilerin tümüyle gözden geçirilmesi amacında olduklarını ifade eden Bakan Tüzmen, şunları kaydetti:
''Transit ve ikili taşımalardaki tüm ücretlerin kaldırılması,
konvoy ve vize kısıtlamalarına son verilmesi, bu çalışmaların ana unsurlarıdır. Önümüzdeki günlerde iki ülke arasında
teknik düzeyde ele alınacak bu konuları Amer Hüsnü Lütfi'nin de destekleri ile olumlu sonuca ulaştıracağımızı umut ediyoruz.
Hava ulaştırmasında geçtiğimiz günlerde THY'nin Suriye'ye seferlerinin haftada 7'den 22'ye çıkarılması konusunda mutabakata varılmıştır. Suriye
Havayolları da Türkiye'ye düzenleyeceği seferleri aynı oranda artıracaktır. Bu gelişme tek başına ikili ilişkilerimizdeki büyük potansiyele işaret etmektedir.''
''ENERJİ SEKTÖRÜ''
Bakan Tüzmen, Suriye ile enerji sektöründeki ilişkilerin de hızla geliştiğini vurgulayarak, ''İki ülke elektrik şebeklerini birbirine bağlayan hattı geçtiğimiz dönemde tamamladık ve bu yılın başında da elektrik ticaretini fiilen başlattık'' dedi.
Tüzmen, Büyük Arap
Doğalgaz Hattı Projesi kapsamındaki çalışmaların Suriye tarafında hızla ilerlediğini, gelecek yıl içerisinde söz konusu hattın Türkiye sınırlarına kadar ulaşmış olacağını ifade etti.
Asi Nehri üzerinde ortak
baraj yapımına ilişkin çalışmaların da en üst düzeyde alınan kararlara uygun olarak sürdüğünü belirten Bakan Tüzmen, konuşmasının son bölümünde Mersin'in stratejik konumuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Mersin, her şeyden önce tüm Arap yarımadasını Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayan koridor üzerinde, bölgesel ticaretin yeni merkezi ve
lojistik üssü olmaya adaydır.
Bu ilin diğer bir önemli özelliği,
İran üzerinden Orta
Asya Cuhuriyetlerine doğrudan bağlanmasıdır. Orta vadede, önümüzdeki ay temelini atacağımız
Kars-Tiflis demiryolu hattının da devreye girmesi ile
Rusya yüklerinin de doğurdan Mersin'e indirilmesi mümkün olabilecektir.
Mersin'in,
transit yüklerin topladığı ve sevk edildiği
Akdeniz'in başlıca limanı olma özelliğinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar da hızlandırılmıştır.
Önümüzdeki yıldan itibaren Mersin'de her yıl düzenli olarak bir uluslararası lojistik konferansı düzenleyerek, bu imkanları uluslararası yatırımcılara ve ticaret çevrelerine tanıtmayı hedefliyoruz.''
Bakan Tüzmen, sözlerini, ''(Kalbimde olman yetmez, gözümün de önünde olacaksın) şeklindeki bu güzel Arap atasözünün gereğini de yerine getirerek, en kısa süre içerisinde yüzlerce işadamımızdan oluşacak bir heyetle
Halep ve Şam'a geleceğiz'' diye tamamladı.
SURİYELİ BAKAN
Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amer Hüsnü Lütfi ise her iki ülkenin devlet başkanları düzeyindeki ziyaretlerinin ardından, kendisinin ziyaretinin son derece basit kaldığını belirterek, ''İki ülke arasındaki ilişkiler her geçen gün gelişiyor, bu da bizi mutlu ediyor'' dedi.
Ortak yatırımlara büyük önem verdiklerini vurgulayan Lutfi, ''Ekonomik anlamda bir barış ve istikrar bölgesi oluşturma gayretindeyiz. Türkiye ile Suriye ilişkileri
ekonomik açıdan olduğu kadar bölge barışı için de son derece önemli. Bakan Tüzmen'in, bu kapsamda, ilişkileri geliştirmek amacıyla gösterdiği çabayı takdir ediyoruz'' diye konuştu.
Lütfi, iki ülke arasındaki ticaret alışverişini sorunsuz kılmak için kendi
bakanlıkları ile Türk Dış Ticaret Müsteşarlığı arasında irtibat büroları kuracaklarına işaret ederek, ''Ayrıca, 2008 yılının
Nisan ayında, 1. Türkiye-Suriye Ekonomik Toplantısını da gerçekleştireceğiz. Ben inanıyorum ki iki ülke arasında uzun soluklu bir birliktelik yaşanacak'' dedi.
Mersin
Valisi
Hüseyin Aksoy da, Türkiye narenciye üretiminin yüzde 30'unu karşılayan Mersin'in, coğrafi konumu,
ulaşım imkanları ve
işbirliği olanaklarına dikkati çekti.
Vali Aksoy, yatırımcı açısından Mersin'in önemli bir cazibe merkezi olduğunu belirterek, ''Suriye ile ilişkilerimizde de gelişme var, ancak, arzu ettiğimiz seviyede değil. Bu seviyeye bundan sonraki dönemde ulaşacağımıza inanıyorum'' dedi.
Türkiye-Suriye İş Konseyi Suriye tarafı eşbaşkanı
Bahattin Hasan ise iki ülke insanlarının birbirlerini kardeş gördüklerini, siyasi iradenin de birbirlerini tamamlayan karşılıklı iyi niyetlerinin her iki ülkenin ekonomik gelişimine katkı sağlayacağını ifade etti.
Hasan, Türkiye ile geliştirilen ilişkiler kapsamında, ticaretin daha iyi sağlanabilmesi için ortak Suriye-Türkiye Bankası'nın kurulması beklentisinde olduklarına işaret etti.
Türkiye-Suriye İş Konseyi Türkiye tarafı eşbaşkanı Fatih Karamanlı da iki ülkenin ilişkilerini daha da güçlendirmek için sorunları tespit edip, çözümü yolunda gayret göstermesinin ilişkilerin uzun soluklu olacağını gösterdiğini ifade etti.
Karamanlı, ''Bugün Türkiye'nin 100 milyar doları aşan ihracatında Suriye'nin aldığı yüzde 1'lik pay son derece yetersiz, ancak, bunun katlanarak artacağından kuşkumuz yok'' dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Şaman ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Engin Tan Narin de Mersin ile Suriye ilişkilerine dikkati çekerek, beklentilerini dile getirdiler.
Toplantının ardından, Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amer Hüsnü Lütfi ile
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ortak bir
basın toplantısı düzenlediler.
AA