Çin
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Jianchao, bugün
Pekin'de yaptığı olağan basın toplantısında, Harper'in Dalay
Lama'yı kabul etmesinden şiddetli hoşnutsuzluk duyduklarını ve buna kesinlikle karşı çıktığını söyledi.
Sözcü Liu,
Kanada'nın Çin'in ciddi protestosunu hiçe sayarak, Dalay Lama'nın
ülkeye giriş-çıkışına izin verdiğini, Kanadalı liderlerin Dalay Lama'yla görüşme yaparak bir dizi etkinlik düzenlendiğini hatırlattı.
Liu, "Bu eylemler uluslararası kurallara aykırı biçimde Çin'in içişlerine kabaca karışma anlamına gelmektedir. Çin, herhangi bir ülke ve şahsiyetin Dalay Lama sorunundan yararlanarak, Çin'in içişlerine karışmasına kesinlikle karşı çıkmaktadır.'' dedi.
Tibet'in Çin'in bölünmez bir parçası ve Tibet'in işlerinin tamamen Çin'in iç işi olduğunu vurgulayan Liu, "Dalay Lama'nın bunca yıldır sergilediği her türlü söz ve davranış, onun din kılıfına bürünerek uzun süredir ülkeyi çeşitli faaliyetlerle bölmeyi amaçlayan siyasi bir
sürgün olduğunu kanıtladı.'' diye konuştu.
Gazetecilerin sorularını cevaplarken Liu, Kanada'nın bu hareketinin Çin-Kanada ilişkilerini ciddi şekilde baltaladığını ifade etti. Kanada'nın yaptığı bu olumsuz etkiyi gidermek için derhal etkili önlem alması gerektiğini aktaran Liu, Ottowa'ya Tibet'in bağımsızlığı yanlısı güçlere verdiği desteği durdurması çağrısı yaptı.
Harper'in görüşmesi aynı zamanda ilk defa bir Kanada Başbakanı'nın Dalay Lama ile görüşmesi anlamına geliyor. Kanada da diğer devletler gibi Dalay Lama ile "ayrılıkçı bir lider'' olarak değil, dini bir lider olarak görüştüğünü savunuyor.
-BUSH DALAY LAMA'YA MECLİS ALTIN MADALYASI TAKMIŞTI-
ABD Başkanı George W.
Bush kısa süre önce Dalay Lama'yla konutunda görüşmüş ve Washington'daki hükümet meclisi binasında Dalay Lama'ya ABD'nin en yüksek
sivil ödülü olan
Meclis Altın Madalya'sını takmıştı. Çin aynı şekilde Bush'u da kınamıştı.
Çin geçen ay, Dalay Lama'yı Berlin'de konuk ettiği için
Almanya Başbakanı Merkel'i de benzer bir şekilde kınamıştı.Dalay Lama,
Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer ile geçen ay,
Avustralya Başbakanı John Howard ile de haziranda görüşmüştü.
Çin yönetimine karşı 1959'daki başarısız ayaklanmanın ardından Hindistan'a kaçarak sürgün hükümetini kuran Dalay Lama, 6 milyonluk Tibet halkına geniş özerlik verilmesini istiyor. Ancak Dalay Lama'yı "ayrılıkçı" olarak nitelendiren Çin ise buna karşı çıkıyor.
1989
Nobel Barış Ödülü'ne sahip 72 yaşındaki Dalay Lama halkı adına şiddet içermeyen mücadele vermekle biliniyor.
CİHAN