TBMM Sanayi,
Ticaret,
Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve
Teknoloji Komisyonunda, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmesi için geri gönderdiği
Nükleer Güç
Santrallarının
Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun kabul edildi.
Görüşmelerde söz alan
CHP Adana Milletvekili Tacidar
Seyhan,
kanunun Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesinden sonra, Komisyonda görüşülüp Genel Kurul gündemine alındığını, seçimlerin yenilenmesi nedeniyle ikinci kez aynı kanunun görüşüldüğünü anımsattı.
Komisyonda 11 önerge verilmesine tepki gösteren Seyhan, ''Sayın Sezer kanunu onaylasa veya seçimden önce tekrar Genel Kurulda kabul edilseydi, bugün yapılan
düzenlemeler eksik kalırdı'' diye konuştu.
Seyhan,
nükleer santral kurulması için
küçük şirketlerin talebi olduğunu, bunlara izin verilmemesi gerektiğini savundu.
TAEK'in yapılandırılması,
denetleme ve düzenleme kurumlarının birbirinden ayrılması ve eğitim konusunda
kanuni düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Seyhan, aceleye getirilmeden eksik düzenlemeler yapıldıktan sonra, kanunun bir bütün olarak çıkarılması gerektiğini söyledi.
''İLETİM HARİÇ, ÜRETİMİ ÖZELLEŞTİRECEĞİZ''
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Komisyon üyelerinin
eleştiri ve sorularına
cevap verdi. Güler, kanunun veto edilmesinden sonra geçen zaman içinde yatırımcılarla ve konunun uzmanlarıyla görüşerek, daha iyiye dönük düzenleme yoluna gittiklerini söyledi.
Kanun üzerinde verilen önergelerle, kanunu daha anlaşılır hale getirdiklerini belirten Güler, ''Aceleye getiren yok. Aceleyle sürati karıştırmayın. Acele işe
şeytan karışır. Biz acele değil, süratle çalışıyoruz'' dedi.
Nükleer enerjiyi önemsediklerini vurgulayan Güler, nükleer güç santrali kurulması için açılacak ihaleye, belli bir kalite, güvenilirlik ve teknolojiye sahip firmaların girebileceğini söyledi.
Güler, kamu tarafından kurulacak nükleer santrallerin özelleştirilmesine ilişkin olarak, ''İletim hariç, üretimi özelleştireceğiz. Amacımız, rekabetçi bir piyasanın oluşması. Biz denetim ve kontrolünü yapacağız'' dedi.
Nükleer santralden enerji elde eden şirketin, bu enerjiyi
ihraç edip etmeyeceğine yönelik soruyu cevaplandıran Güler, ''Eğer Bakanlığın görüşü, EPDK'dan da izin alınırsa,
yurt dışına satılabilir. O günkü şartlara göre ihraç konusu belirlenir. Enerjiyi izinsiz bir şekilde satma imkanı yok'' diye konuştu.
Nükleer santral kurma ihalesine girecek şirketlerde aranacak kriterlerin TAEK tarafından belirleneceğini kaydeden Güler, kriterlerin büyük ölçüde hazırlandığını, her şeyin net ve açık olduğunu ifade etti.
KARTET'İN IRAK'A ELEKTRİK SATMASI...
CHP'li
Tacidar Seyhan,
Karadeniz Toptan
Elektrik Ticaret
Anonim Şirketinin (KARTET) Irak'a elektrik sattığı yönündeki iddiaları anımsattı. Seyhan ayrıca İran'dan elektrik alımı için özel şirketlerin müracaat edip etmediğini sordu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Irak'a verilen elektriğin, ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan görüş alınarak verildiğini söyledi.
Güler, ''Elektrik Irak'a da veriliyor. Ancak oraya verilen elektrik,
Türkiye'ye satılandan
ucuz değildir.
Yunanistan da elektrik istemişti, verdik. Bulgaristan'dan elektrik alıyorduk, kestik.
Gürcistan,
Suriye,
Türkmenistan, Nahcıvan'la da elektrik ticaretimiz var.
TETAŞ da bu ticareti yapıyor. İhtiyacımız olduğunda, sıkıştığımızda alırız da satarız da... Elektrik alımı, aracı yoluyla da yapılabilir'' diye konuştu.
NÜKLEER SANTRAL DÜZENLEME KURUMU İÇİN KANUN TASLAĞI
Türkiye
Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı
Okay Çakıroğlu, nükleer santral ihalesine girecek şirketler için kriterlerin belirlendiğini, bunları süreç başladıktan sonra açıklayacaklarını söyledi. ''Çantasını kapan geliyor'' diyerek, bazı küçük şirketlerin nükleer santral kurmak için talepte bulunduklarını anlatan Çakıroğlu, şunları kaydetti:
''Prototipi dahi yapılmamış santralleri, Türkiye'de denemeye kalkışanlar var. ABD'den
lisans almış santralları göz önüne alarak, yıllarca çalışan ve bir problem çıkarmayacak, rüşdünü ispat edecek şirketler seçilecek. Hem teknoloji açısından hem de gayri ciddi firmaların bizleri meşgul etmemeleri bakımından dikkatli çalışma yapıldı. Şu an dünyada sınanmamış 4. nesil santraller var. Atığını elimine edecek santraller var. Ülkemizde macera olarak bunların denenmesine izin vermeyeceğiz. Belirlediğimiz kriterlerde, enerji üretiminden şüphe duyulmayan, endişemiz olmayan santralleri
tarif etmeye çalıştık.''
Nükleer santrallerle ilgili denetleme ve düzenleme konusunda acil düzenlemeye ihtiyaç olmadığını belirten Çakıroğlu, Nükleer Santral Düzenleme Kurumu ile TAEK Kanununun içinde bulunduğu Nükleer Kanun Taslağı hazırladıklarını, bunun, Ocak ayından sonra TBMM'ye sunulacağını söyledi.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun kabul edildi.
AA