Yeni yöntemde,
beyin ve tüm
vücut kan dolaşımı engellenmeden açık
kalp ameliyatı yapıldı. Bu yeni yöntemle,
hastanın
felç,
karaciğer ve
böbrek yetmezliği sorunu ile hayatını kaybetme riski ortadan kalkmış oldu.
Gerçekleştirilen ameliyatla ilgili bilgi veren
Erciyes Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr.
Cemal Kahraman, 39 yaşındaki
damar tıkanıklığı ve daralmasına bağlı şikayeti bulunan hastaya, tıp teriminde 'Derin Hiportermi ve
Total Sirkülatör Arrest Tekniğine Alternatif Uygulama Yöntemi' adı verdikleri açık kalp ameliyatı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Prof. Dr. Cemal Kahraman, hastanelerinin kardioloji kliniğince takibe alınan 39 yaşındaki hastanın aort hastalığı (kalbin sol
kapakçığından çıkan ana damar darlığı-yetmezliği) ve assendan aorta ve innominate arterde anevrizma ve sol internal karotid arterde yüzde 100 oklüzyon (tıkanıklık) tespit edildiğini açıkladı. Hastanın 42 günlük tedaviyi takiben hasta kliniğine ameliyat için kabul edildiğini anlatan Kahraman, "Ekokardiografik incelemede; aort kapakta stenoz (darlık ve yetmezlik) ve kapak üzerinde 1.6x1.18 cm ebadın da vejetasyonla uyumlu
görünüm rapor edildi. Toraks konstrastlı BT de assendan aorta da 57 mm arkus düzeyinde 40 mm'lik anevrizma ve innominate arterde anevrizma saptandı" dedi.
Kahraman, bu tip hastalarda, mevcut olan cerrahi
uygulaması rutin olarak derin hipotermi (vücut ısısını 20 santigrat dereceye kadar soğutularak) ameliyatın yapımı aşamasında tüm vücut kan dolanımı durdurulması şeklinde gerçekleştirildiğini belirtti.
Uygulama esnasında beyin kan akımı venöz
sistem (kirli kan damarları) veya arteriyel sisteme (
temiz kan damarı) bir kanül konularak kalp akciğer pompası ile temin edildiğini hatırlatan Kahraman, bu tür ameliyatların risklerini şöyle sıraladı:
"Ameliyat esnasında veya ameliyat sonrasında koma, felç, karaciğer ve/ veya böbrek yetmezliği gibi komplikasyonlar gelişebilmekte veya hasta hayatının kaybedilmesi gibi ciddi sorunlar görülmektedir."
Kahraman, bu tür müdahale dışında kendilerinin geliştirdiği yeni sistem hakkında şunları anlattı: "Hastaya gereken cerrahi müdahale kararı ardından ameliyata alındı. Bizim yeni geliştirdiğimiz ameliyat tekniği ile açık kalp ameliyatından hemen önce anevrizmatik ve tıkalı olan beyin damarlarına greft yerleştirerek bu yolla beyin kan dolaşımı ve tüm vücut dolaşımını ameliyat süresince kesmeden ve vücut ısısını 26 santigrat derece civarında tutarak olası riskleri ortadan kaldırmış olduk. Uyguladığımız bu yeni tekniğin yukarıda bahsettiğim tekniğe iyi bir alternatif olacağı kanaatindeyiz. Şu anda bu operasyona geçiren hastamızın
sağlık durumu iyiye gidiyor. Diğer yöntemle yapılacak ameliyatta hasta bahsettiğimiz riskleri taşıyordu. Daha önce benzer rahatsızlıklardan dolayı ameliyat geçirenlerin benzer sorunlar yaşadığını biliyoruz."
CİHAN