Bölgeyi yakından tanıyan Prof. Dr. Mahir Nakip,
Kuzey Irak'taki
Kürt siyasilerin
Türkiye'ye tehditlere varan açıklamalarının fiiliyata geçemeyeceğini dile getirdi. Nakip, "Peşmergeler, türk
Ordusuna tek başına karşı koymaya ciesaret edemez. Kendilerine
yandaş arıyorlar. Kürt siyasilerinden
Barzani'de ABD,
İran ve Irak hükümeti içinde yer alan ancak sayıları çok az olan Kürt milletvekilleri ve bazı Şii milletvekillerine güveniyor" dedi.
Son dönemlerde
PKK terör örgütüne verilen
destekle ilgili olarak
Bağımsız ve yurtdışında yaşayan Iraklı Arap yorumcularının Barzani'yi sıkıştırdıklarını hatırlatan Mahir Nakip, Irak hükümetinin, Kürt siyasi grupları PKK'dan dolayı kınadıkların ifade etti. Nakip, yorumcular ve Irak hükümetinin
Kuzey Irak'ta 125
terör örgütü elebaşısının Türkiye'ye verilmesi noktasında da çağrıda bulunduklarını kaydetti. Prof. Dr. Nakip, Irak'ın başkenti Bağdat'ta da ciddi sıkıntıların olduğunu anlatarak, şöyle dedi:
"Aslında teskere aşamasına kadar Irak hükümeti Kuzey Irak'ı ciddiye almıyor kendi sorunları, kendi problemleriyle uğraşıyordu. Ama şimdi gelişmelerin ciddi olduğu ortaya çıktı. Bu meclisten çıkan teskereye 507 milletvekili desteğiyle iyice netleşti. Bundan sonra işin ciddiyeti anlaşıldı ve Irak devlet başkanı
Talabani Erbil'e gelerek toplantı yapma ihtiyacı duydu. Ayrıca Irak parlamentosun da Kuzey Irak ile ilgili görüşmeler başladı. Bu görüşmelerde Kürt siyasi grupları yalnız kaldı. Çünkü parlamentonun çoğunluğu PKK'nın terör örgütü olarak tanınması ve dışlanması istendi. Türkiye ile olan ilişkilerin daha da geliştirilmesine düşünceleri ön planda yer aldı. Bazı kürt milletvekilleri ve şii milletvekilleri buna karşı çıksa da parlamentonun çizdiği tablo PKK'nın dışlanması idi. Bununla ilgili parlamento karar verme aşamasına geldi."
PKK'nın bu yönlü bir saldırının Irak hükümeti ve Barzani tarafından da beklenmediğine işaret eden Mahir Nakip, Barzani'nin Türkiye'ye karşı ABD, İran ve Irak parlamentosunda bulunan Kürt ve şii milletvekillerinden destek alma çabalarının sürdüğünü anlatarak, "Amaç bu desteği alıp Türkiye'nin olası bir
operasyonunda uluslar arası arenada haksız göstermeye çabaları içindedir. Bunu başarmaması için Türkiye iki cephede savaşmalıdır. Birincisi uluslar arası arenada her şeyi paylaşarak haklılığını göstermeli, Suriye'den sonra İran'ın da desteğini almalıdır" şeklinde konuştu.
Nakip, İran'ın kısa süre önce Kuzey Irak'ta terör örgütüne yönelik yaptığı
sınır ötesi operasyonda
peşmergelerin büyük zarar gördüğünü de hatırlatarak, "Barzani, İran'ın desteğini alabilme adına bunu gündeme bile getirmedi" dedi.
Türkmen Cephesi Sözcüsü olan Prof. Dr. Mahir Nakip, PKK'nın artık bir grup olmadığını ve ordu düzeyinde silahlara sahip, ordu oluşturma adına eğitimler aldığı uyarısında bulundu.
Geçmişte PKK'nın çete, eli silahlı eğitimsiz terör örgütü üyesi konumunda olduğunu hatırlatan Nakip, "Kuzey Irak'taki boşluk, Barzanin izlediği tavır ve bir şekilde PKK'nın eline geçen ağır namlulu silahlarla PKK daha da güç kazandı. Kaldı ki PKK bildiğimiz birkaç kişilik grup değil, ordu düzeyinde eğitim almış, savaş eğitimi almış terör örgütü üyelerinden oluşuyor. Burada yapılacak operasyon da dikkat edilmesi gerekir" diye uyarıda bulundu.
Barzani'nin rahat konuşmasını da ABD, İran ve Irak hükümeti içindeki bazı milletvekillerinden aldığı destekle yaptığını dile getiren Nakip, Irak'taki tek endişenin, Türk Ordusunun Kuzey Irak'a girmesi durumunda geri çıkmaması korkusu olduğunu, bu nedenle de sınır ötesi operasyona karşı olunduğunu açıkladı.
CİHAN