Bu görüşme
Kıbrıs Rum basınında, Rum yönetiminin Genel Sekreter tarafından "diplomatik açıdan çivilenmesi" olarak yorumlandı.
Rum Alithia
gazetesi, "
Ban Ki-mun'dan 'Kıbrıs' (Rum) hükümetine diplomatik çivileme" başlığını kullanarak, BM Genel Sekreteri'nin
Talat'ın yanında durup açıklama yaptığına işaret etti.
"Genel Sekreter Ban'ın, Kıbrıs sorunundaki durgunluk nedeniyle Talat'a sorumluluk yüklemek şöyle dursun, bugüne kadar gösterdiği olumlu tavrı sürdürmesi yönünde
teşvik ettiğini" belirten gazete, Ban'ın görüşme sonrasında yaptığı açıklama için ise "doğrudan Ban tarafından Rum tarafının diplomatik çivilenmesi" değerlendirmesini yaptı.
Talat-Ban görüşmesi ile Ban'ın 23 Eylülde Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'la yaptığı görüşmeyi kıyaslayan gazete, şunları yazdı:
"İlk başta, Talat'la görüşmesi süre olarak, Papadopulos'la yaptığı görüşmeden iki kat daha uzundu. Dahası, 'Başkan'ın (Papadopulos'un) Genel Sekreter'le görüşmesinin ardından BM tarafından yapılan kısa açıklamanın aksine Genel Sekreter Talat'la görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Üstüne üstlük, Ban-Talat görüşmesiyle ilgili olarak Genel Sekreter'in basın sözcüsü de açıklama yaptı. Ancak önemli olan, Ban Ki-mun'un Talat'la görüştükten sonra söyledikleridir. Diplomatik bir dille Kıbrıs Rum tarafını, kelimenin tam anlamıyla çiviledi. Ban Ki-Mun 'Sayın Talat'ı; fırsat penceresini,
diyalog penceresini, esneklikle ve aktif şekilde yakalamaya teşvik ettim' dedi. Tavrını sürdürmesine yönelik teşvik, Genel Sekreter'in halen Kıbrıs Türk tarafının tavrıyla ilgili olumlu izlenim edildiğini ortaya koyuyor."