Uludağ Üniversitesi'nde 2008 yılının Haziran ayında başlayacak
rektörlük
seçimleri için
adaylar şimdiden ortaya çıkmaya başladı. Kurulduğu günden bu yana rektörlerin halen 325
öğretim üyesinin bulunduğu
Tıp Fakültesi'nden çıkması dikkat çekiyor. Seçimlerde 750
öğretim üyesi oy kullanacak. İlk olarak üniversitede görev yapan öğretim üyelerinden en çok oyu alan 6 aday YÖK'e gönderiliyor. YÖK, bu adaylar arasında 3'ünü onay için Cumhurbaşkanlığı'na gönderiyor. Seçimlere 8 aylık sürenin olması nedeniyle kamuoyunca sevilen yeni güçlü adayların çıkabileceği konuşuluyor.
Öğretim üyelerinden Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji
Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut
Yavuz, eski rektör yardımcılarından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kanyılmaz ve Prof. Dr.
Mete Cengiz ile Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müfit Parlak ve öğretim üyesi Prof. Dr.
Oktay Gözü'nün isimleri
adaylık için geçiyor. En fazla öğretim üyesine sahip olduğu için daha çok Tıp Fakültesi'nden çıkan adayların kazandığı rektörlük yarışına tıp dışından sadece İİBF'den Prof. Dr. İbrahim Kanyılmaz'ın adı geçiyor.
Kulislerde muayene ve tahlil yaptırma gibi işlemlerde önceliklerinin kaldırılmasına tepki olarak Tıp Fakültesi dışından bir rektör adayının desteklenebileceği konuşuluyor. Ayrıca öğretim üyelerinin çoğunun özel hastanelere
transfer olması nedeni ile Tıp Fakültesi'nin sayısal üstünlüğünün azaldığı, bunun da seçim sonucunu etkileyebileceği öne sürülüyor.
Mevcut adaylar arasında Rektör Mustafa Yurtkuran'a yakınlığıyla bilinen isimler de yeralıyor. Buna karşılık, üniversitede sevilen bir kişinin rahatlıkla yarışı kazanabileceği konuşuluyor.
Adaylar arasında büyük bir yarışa sahne olacağı kesin gibi görünen seçimler sonucunda 6 kişilik bir liste, YÖK'e gönderilecek.YÖK'ün yapacağı
eleme sonucunda 3 kişiye düşürülerek cumhurbaşkanına sunulacak listeden bir kişi Uludağ Üniversitesi'nin yeni rektörü olarak atanacak. Yeni rektör, 2008 ağustosta görevi Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'dan teslim alacak. Yurtkuran, seçimlere daha aylarca süre olması nedeniyle bir açıklama yapmayacağını bildirdi.
İKİNCİ ÜNİVERSİTE ŞART OLDU
Sanayi şehri Bursa'da tek üniversitenin olması ise tepki çekiyor. Yeni üniversite için bizzat
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yetkililere talimat verdiği Bursa'da, özellikle sanayşici kesimi kalifiye elaman bulamamaktan şikayetçi.
Kurulacak
teknik bir üniversitenin sanayiye kalifiye elaman yetiştirmek için son dörece önemli olarak gösteriliyor. Uludağ Üniversitesi'nde hukuk fakültesinin ancak bu yıl
hazırlık sınıfına öğrenci almasına karşılık halen 'eczacılık, güzel sanatlar, inşaat mühendisliği' gibi fakültelerinin olmaması da bir eksiklik olarak gösteriliyor. Bursa'nın hemen yanıbaşındaki Eskişehir'de üçüncü üniversitenin kurulması için çalışmaların sürmesine karşılık Bursa'da henüz ikinci üniversite yönünde somut bir adım atılmaması tepkiyle karşılanıyor.
CİHAN