Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar, hamileliklerinde sigara içen annelerin, çocuklarını kaybetme ihtimalinin içmeyenlere göre de dört kat daha fazla olduğu uyarısında bulundu.
İngiltere'de bulunan Bristol Üniversitesi
Çocuk Sağlığı B
ölümü tarafından gerçekleştirilen ve
Daily Mail gazetesinde yer alan araştırmayı hazırlayan uzmanlar, hükümetlere hamile kadınlara sigara satılmasını yasaklama çağrısında bulundu. Araştırmacılar, hamile bayanların ya da bebeklerin bulunduğu ortamda sigara içmenin de "anti-sosyal, tehlikeli ve kabul edilemez" olarak görülmesi gerektiğini kaydettiler.
Raporu hazırlayan Peter Fleming ve Dr. Peter Blair adlı uzmanlar, araştırmalarını sigara ve ani
çocuk ölümleri üzerine yapılmış uluslararası 21 araştırmayı temel alarak hazırladı. Dr. Blair, "Eğer sigara SIDS'e yol açıyorsa; ki kanıtlar onu gösteriyor, bütün anne babaların yarın sigara içmeyi bıraktığını düşündüğümüzde ani
bebek ölümlerinin yüzde 60'ını önlemiş oluruz" dedi. Dr. Blair, beklenmedik bebek ölümleri riskinin, hem hamilelik öncesi hem de hamilelik sonrasında sigaraya maruz kalmaktan dolayı arttığını belirtti. Hem bebekler hem de hamile kadınlar için "sigara içilmeyen ortamlar" oluşturulması gerektiğine değinen Blair, hem hamilelikte sigara içilmesinin hem de bebeklerin bulunduğu ortamlarda sigara içilmesinin önüne geçerek SIDS oranın ciddi şekilde azaltılabileceğini vurguladı.
Sadece İngiltere'de bir yılda yaşları genellikle dört ve 12 aylık arasında değişen 300 bebek ani ölüm sonucu hayatını kaybediyor. Bu hafta içerisinde yayınlanacak söz konusu raporda hükümetler, sigaranın hamile kadınlar ve bebekler üzerindeki olumsuz etkilerine yoğunlaşmaya çağrılıyor.
Rapora göre hala birçok hamile kadın, sigaranın risklerini görmezden geliyor. Raporda "sigara tiryakilerinin kurbanlar üzerindeki gücü düşünülürse, tehlikeye açık kurbanların sigaraya ulaşma yollarında köklü değişikliklere gidilmediği müddetçe risk faktörü daima olacaktır" deniliyor. Uzmanlar, sigaranın fetüsteki
beyin kimyasallarını etkilediğini ve ciğerlerin düzenli bir şekilde gelişmesini önlediğini belirtiyorlar.
Dünyada bazı hükümetler, anne babalara "hamilelik döneminde sigara içmeme" tavsiyesinde bulunuyor. Aynı zamanda sigara içenler, bebeklerle aynı yatağı paylaşmaması konusunda uyarılıyor.
İngiltere'de bu yıl başlarında bir grup doktor, anne babaların çocukların bulunduğu ortamlarda sigara içmelerinin yasaklanmasını talep etmişti.
Rapora göre son 15 yıl içerisinde İngiltere'de hamilelik döneminde sigara içen kadınların oranı yüzde 30'dan yüzde 20'ye düştü. Ancak annenin sigara içtiği ani bebek ölümü vakalarının sayısı 1986'dan 2003'e kadarki süre içerisinde yüzde 56'dan yüzde 87'ye yükseldi.
CİHAN