11 asıl, 4 yedek üyeden oluşan
Anayasa Mahkemesi heyeti,
Yüce Divan sıfatıyla 15
bakan ve 1 başbakan yargıladı.
Anayasa Mahkemesi kurulmadan önce,
TBMM'de oluşturulan Yüce Divan'a (Divanı Ali) ilk sevk kararı, 26 Ocak 1928 tarihinde alındı. Anayasa Mahkemesinin kurulmasının ardından ise Yüce Divan olarak görev yapan Yüksek Mahkeme heyetinde ilk yargılanan bakan, eski
Ticaret Bakanı Mehmet Baydur oldu. ''Arpa Davası''nda 1964 yılında yargılanan Baydur
beraat etti.
Yüksek Divan, 1981'de eski Sosyal
Güvenlik Bakanı
Hilmi İşgüzar'ı yargıladı. ''Kayırma, yolsuzluk, nüfuz ticareti, vazifeyi suiistimal ve menfaat temini suretiyle
BAĞ-KUR ve SSK'yı zarara uğrattığı'' iddialarıyla Milli
Güvenlik Konseyi tarafından 1981'de Yüce Divan'a sevk edilen İşgüzar ile birlikte 54 kişi yargılandı. Mahkeme heyeti, İşgüzar'a, ''5 yıl ağır
hapis, 4 yıl 8 ay hapis, 5 milyon 251 bin 600 lira ağır para, memuriyetten temelli men'' cezası verdi. İşgüzar ile yargılanan kişilerden bazıları da mahkum oldu.
-ESKİ BAKAN MATARACI'YA 36 YIL HAPİS-
Eski
Gümrük ve
Tekel Bakanı
Tuncay Mataracı, bakanlığı döneminde ''rüşvet almak'' iddiasıyla Milli Güvenlik Konseyi tarafından 1981'de Yüce Divan'a sevk edildi.
Mataracı ile 21 kişinin yargılanmalarına 15 Haziran 1981'de başlandı. Mataracı ile yargılananlar arasında, eski Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi de yer aldı. 16
Mart 1982'de sonuçlanan davada, Mataracı'nın, ''36 yıl ağır hapis, 787 milyon 386 bin 166 lira ağır para cezasına çarptırılmasına, memuriyetten temelli yoksun bırakılmasına ve sürücü belgesinin 6 yıl süreyle geri alınmasına'' karar verildi. Davada, Şerafettin Elçi beraat etti, diğer
sanıklar çeşitli hapis cezaları ile değişik para cezaları aldı.
ŞERAFETTİN ELÇİ'YE 2 YIL 4 AY-
Mataracı ile yargılandığı davada beraat eden eski Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi, aynı yıl Milli Güvenlik Konseyi tarafından ''rüşvet almak'' ve ''görevini kötüye kullanmak'' suçlamalarıyla Yüce Divan'a sevk edildi.
Elçi ile 7 kişinin yargılandığı davada karar 12
Nisan 1983'de açıklandı. ''
Rüşvet'' suçlamasından beraat eden Elçi'ye, görevini kötüye kullanmaktan ''2 yıl 4 ay hapis, 4 bin 666 lira ağır para, 14 ay süreyle memuriyetten men ve ehliyetinin 2 yıl 4 ay süreyle geri alınmasına'' karar verildi. Diğer 7 sanıktan 4'ü ceza aldı, 3 sanık beraat etti.
Eski Bayındırlık Bakanı Selahattin Kılıç da ''görevini kötüye kullanmak'' iddiasıyla 1982'de Yüce Divan'a sevk edildi. Kılıç ile birlikte 10 kişinin yargılandığı davada sonuç 9 Mart 1983'de açıklandı. Kılıç ve 6 kişi beraat etti, 3 sanık mahkum oldu.
-ÖZAL TANIK OLMUŞTU-
Eski
Devlet Bakanı İsmail Özdağlar, ''rüşvet almak'' ve ''görevini kötüye kullanmak'' iddiasıyla TBMM tarafından 1985'de Yüce Divan'a sevk edildi. Dönemin
Başbakanı Turgut
Özal'ın da
tanık olarak dinlendiği davada, Özdağlar, ''rüşvet'' suçlamasından beraat etti. Görevini kötüye kullanmaktan ''2 yıl hapis ve 30 bin lira ağır para, 2 yıl memuriyetten men'' cezasına çarptırılan Özdağlar ile yargılanan diğer 2 sanık ise beraat etti.
Eski Bayındırlık Bakanları Safa Giray ile
Cengiz Altınkaya ve eski
Karayolları Genel Müdürü
Atalay Coşkunoğlu ise 1993 yılında Yüce Divan'ın karşısına çıktı. ''
Otoyol ihaleleri sözleşmelerinde
fiyat farkı ödenmeyeceği hükmü bulunmasına karşın, fiyat farkı ödedikleri'' iddiasıyla yargılanan sanıklar suçsuz bulundu.
DSP, MHP,
ANAP Koalisyon Hükümeti'nde Devlet Bakanı ve
Başbakan Yardımcısı olarak görev alan
Hüsamettin Özkan ile Devlet Bakanlığı yapan Recep
Önal, 2004'de Yüce Divan'a sevk edildi. Yüce Divan heyeti, 31 Mart 2006'da Özkan ile Önal'ın beraatına karar verdi.
-CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ BAŞBAKAN YARGILANDI-
Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan Yüce Divan'a sevk edildi. Eski Başbakan
Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı
Güneş Taner, ''Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları'' iddiasıyla Yüce Divan'a sevk edildi.
Yüce Divan'da ilk kez bir ''eski başbakanın'' da sanık olduğu davanın ilk duruşması 16
Şubat 2005'te yapıldı. Yüce Divan, 23 Haziran 2006'da Yılmaz ve Taner hakkında açılan davadaki suçu ''görevi kötüye kullanma'' olarak kabul etti ve Şartla Salıverilme Yasası uyarınca kamu davasının kesin hükme bağlanmasını erteledi.
Eski Bayındırlık ve
İskan Bakanı
Yaşar Topçu'nun ''
Karadeniz Sahil Yolu Projesi ihalelerine fesat karıştırdığı'' iddiasıyla Yüce Divan'da yargılandığı davada ise karar 14 ay sonunda çıktı. Karar, 26
Mayıs 2006'da açıklandı. Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu'nun yargılandığı davanın kesin hükme bağlanması ertelendi.
-SON KARAR KORAY AYDIN HAKKINDA-
Eski
Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan ''enerji ihalelerinde yolsuzluk yaptıkları'' iddiasıyla 13 Temmuz 2004 tarihinde Yüce Divan'a sevk edildi. Yüce Divan, Ersümer'i
Esenboğa Mobil Santrali İhalesi'nde görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapse mahkum ederek, cezasını erteledi. Zeki Çakan ise tüm suçlamalardan beraat etti.
Yüce Divan yaptığı yargılamalardaki son kararını ise eski Bayındırlık ve İskan Bakanı
Koray Aydın hakkında verdi. Bakanlığı döneminde, ''ihalelerde
usulsüzlük yapıldığı, görevini kötüye kullandığı ve mal varlığında haksız artış olduğu'' iddiasıyla Yüce Divan'da 2 yıl 7 aydır yargılanan Aydın, tüm suçlamalardan oy birliğiyle beraat etti.
AA