Ermeni Amerikan Siyasi Eylem Komitesi (Armenpac) adlı kuruluştan yapılan yazılı açıklamada, Colorado milletvekili Tancredo'nun, hiçbir gerekçe göstermeden tasarıdan desteğini çektiği belirtilerek, bu durum kınandı.
Açıklamada, Tancredo'nun, ''Türk lobisinden gelen
baskı sonucu böyle bir adım attığı'' görüşü ileri sürüldü. Amerika Ermeni
Ulusal Komitesi (ANCA) kuruluşunun yayımladığı Ermeni tasarısını destekleyen milletvekilleri listesinden de Tancredo'nun isminin çıkarıldığı görüldü.
Buna karşın 435 üyeli
Temsilciler Meclisi'nde halen, yarının üzerindeki bir rakam olan 226 milletvekili, tasarıyı destekliyor. Tancredo, Cumhuriyetçi başkan
aday adayları arasında en iddialı isimler arasında bulunmamakla birlikte, açıklamalarıyla ilgi çekiyor.
-DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI-
Öte yandan ABD
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, 1915 olaylarına ilişkin ABD yönetiminin tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını ve bu tutumun her yıl 24 Nisan'da Başkan tarafından dile getirildiğini söyledi.
Casey, sekiz eski ABD dışişleri bakanının Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye ortak bir
mektup göndererek tasarıyı
genel kurul gündemine almamasını istemeleri konusunda da ''Kendileri birer sade vatandaş. Pelosi'ye başvurdularsa, bunu, doğru şey olduğuna inandıkları için yapmışlardır'' dedi.
Eski dışişleri bakanları Henry Kissinger, Alexander Haig, George Shultz, James Baker, Lawrence Eagleburger, Warren Christopher, Madeleine Albright ve
Colin Powell, 25 Eylül'de Pelosi'ye gönderdikleri mektupta, Ermeni tasarısının geçmesinin, ABD'nin ulusal çıkarlarına büyük zarar vereceği uyarısında bulunmuştu.
AA