şimdi
Türkiye'nin 5 yıl daha güçlü bir
ekonomik performans sergilemesini beklediğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, etkili kurumsal yapısı, güçlü laik ve demokratik gelenekleriyle Türkiye'nin bir ''fırsatlar
ülkesi'' olduğunu vurguladı.
ABD'de çeşitli temaslarda bulunmak üzere Washington'a gelen
TOBB heyetine
başkanlık eden Hisarcıklıoğlu, Washington'daki iki düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi (CSIS) ve
Ulusal Demokratik Enstitü (NDI) tarafından düzenlenen ''Türkiye'de Seçimlerin Ardından'' adlı panel öncesinde bir konuşma yaptı.
Hisarcıklıoğlu, ''şimdi ülke için ekonomik dönüşüm zamanı. Bu dönüşümü tam anlamıyla gerçekleştirmeliyiz. Çünkü zaman doğru'' dedi. Türkiye'nin 2001 yılında geçirdiği ekonomik krizi hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bu krizin bugünkü ekonomik ve sosyal değişimin yolunu açtığını ve bunun sonucunda da bugün Türkiye'nin küresel ekonomiye daha entegre hale geldiğini söyledi.
Türk lirasının değer kazandığını, makro ekonomik istikrarın sağlandığını, enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini ve yüksek bir
büyüme hızına ulaşıldığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, bütün bu olumlu tabloya karşın, Türk iş çevrelerinin, günün realitelerinin ve dünya değişirken küresel rekabetin zorluklarının farkında olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin bugün dünya ekonomisinde aldığı kuvvetli pozisyona karşın, ciddi mikro ekonomik reformlara ihtiyaç duyduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, mümkün olduğu kadar çabuk bu adımların atılmasına başlanması gerektiğini kaydetti.
Seçimlerden sonra parlamentoda hükümetin kazandığı açık çoğunluk tablosunu, kendisinin bir
işadamı olarak, ''bir fırsat'' olarak gördüğünü belirten Hisarcıklıoğlu ''Ekonomik reform süreci için doğru zamandayız. Piyasalarda güven var. Seçimler bitti. Şimdi, 5 yıl daha kuvvetli ekonomik performans bekliyorum'' diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, küresel olarak dünyada likidite probleminin olmasına rağmen Türkiye'nin kuvvetli ekonomik performans sürdürmesini beklemesinin nedenini açıklarken, ''haritaya bakmak yeterli. Sadece 3 saatlik bir uçuşla 51 ülkeye ulaşabilirsiniz; bu bölgede 1 milyar insan yaşıyor'' dedi.
''AB dönüşümünü tamamlamış bir Türkiye'nin'', bölgesel ekonomilere küresel entegrasyon imkanı sağlayan bir geçiş yolu olarak öne çıkacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''etkili kurumsal yapısı, kuvvetli laik ve demokratik geleneğiyle Türkiye, bir fırsatlar ülkesidir'' dedi.
TOBB heyeti, ABD temasları çerçevesinde önce
Chicago Ticaret Borsası'nın açılış seansına katıldı ve Dünya Ticaret Merkezi'nde Amerikalı iş çevreleriyle bir araya geldi. Türk işadamlarıyla da ayrıca bir toplantı gerçekleştiren heyet, Mc Cormick Fuar Merkezi'ni de ziyaret etti.
Edinilen bilgiye göre heyet, Washington'da da ABD
Dışişleri Bakanlığı
Müsteşar Yardımcısı Vekili Dan Sullivan, Ticari ve Özel Sektör İşleri Özel Temsilcisi Frank Marmoud ile bir araya geldi. Daha sonra
Dünya Bankası Başkanlığı görevinden bir süre önce ayrılan ve düşünce kuruluşu American Enterprise Institute (AEI) saflarına katılan Paul Wolfowitz ile bir araya gelen heyet, Dünya Bankası Başkanı
Robert Zoellick ile de Dünya Bankası'nda bir görüşme gerçekleştirdi.
ABD Kongresinin bazı üyeleriyle de temaslarda bulunması beklenen heyetin yarın Ankara'ya hareket etmesi öngörülüyor.
AA