Sayıları 107'ye ulaşan kelaynakların nesillerini yaşatmak ve çoğalmalarını sağlama amacıyla
Çevre ve
Orman Bakanlığı tarafından çeşitli projeler üretiliyor.
Bu çerçevede, Şanlıurfa'nın
Birecik ilçesinde
bakanlık tarafından oluşturulan Kelaynak Üretme İstasyonunda, 20
Ağustos 2007 tarihinde,
yurt dışından getirilen kuş uzmanı Lubomir Pesge tarafından 4 adet kelaynak kuşuna
radyo vericisi takılarak, göç etmelerine izin verildi.
Doğaya bırakılan kelaynaklardan 2'si
Türkiye sınırlarını terk etmezken, diğer 2'sine ise en son görüldükleri Kudüs'te Mescidi
Aksa yakınlarından sonra bir daha ulaşılamadı.
Kuşlara takılan radyo vericilerinin çok kuvvetli olduğu ve proje amacının, nesli tükenen kelaynakların başka coğrafyalarda da çoğalmalarını sağlamak ve göç edecekleri bölgedeki hareketlerini izlemek olduğu bildirildi.
Son 3 gündür, vericilerden sinyal alamadıklarını ve 2 kelaynakla bağlantının kesildiğini ifade eden yetkililer, şunları kaydettiler:
''Elimizde kalan kelaynak kuşlarının varlığını sürdürebilmeleri amacıyla 1998 yılında göç dönemi olan Ağustos ayından önce kuşlar, kafeslere alınarak göç etmelerine izin verilmemekteydi. Bu işlemin amacı, eldeki bireylerin hepsini tutarak Birecik popülasyonundaki sayıyı arttırmaktır. 2001 yılından itibaren kelaynakları korumak ve varlıklarını sürdürmelerine yardımcı olmak amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Doğa Derneği ile birlikte ortak bir proje yapmıştır.''
Proje kapsamında Birecik'teki Kelaynak Üretme İstasyonunda kuşların tümünün tek tek markalandığını belirten yetkililer, 2007'de sayısı 107'ye ulaşan kuşların 4'üne verici takılarak göç etmelerine izin verildiğini ve kaybolan kelaynakların bulunması için çalışma başlatıldığını bildirdi.
AA